Αργεντινή: Το Μπουένος Άιρες απειλεί με στάση πληρωμών μετά από απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου

Αργεντινή: Το Μπουένος Άιρες απειλεί με στάση πληρωμών μετά από απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου

Η Αργεντινή απείλησε με στάση πληρωμών, καθώς η κυβέρνησή της χαρακτήρισε «αδύνατο» να κάνει τις προβλεπόμενες για τις 30 Ιουνίου πληρωμές τοκομεριδίων των ομολόγων της, επικαλούμενη νεότερη απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου

Το δεύτερο εφετείο των ΗΠΑ (circuit court of appeals) αποφάσισε χθες να άρει την αναστολή της απόφασης του δικαστή Τόμας Γκρίσα, με την οποία απαγορευόταν η πληρωμή των αναδιαρθρωμένων (κουρεμένων) ομολόγων της Αργεντινής από αμερικανικές τράπεζες, εάν δεν πλήρωνε η χώρα ταυτόχρονα και το ποσό των 1,33 δισ. δολαρίων στα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που δεν είχαν δεχθεί το κούρεμα των ομολόγων τους.

«Η άρση της αναστολής από το δεύτερο Εφετείο καθιστά αδύνατο να προχωρήσουμε στην επόμενη πληρωμή του αναδιαρθρωμένου χρέους στη Νέα Υόρκη και δείχνει την πλήρη έλλειψη βούλησης για διαπραγμάτευση με διαφορετικούς όρους από αυτούς που αποφάσισε ο δικαστής Γκρίσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ. Συζητήσεις, ωστόσο, μεταξύ της Αργεντινής και των επενδυτικών ταμείων αναμένεται να ξεκινήσουν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών «εξέφρασε τη λύπη του» για την άρση της αναστολής και τόνισε ότι παραμένει πρόθυμο να πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να πληρώσει ταυτόχρονα τα ταμεία που ζητούν την αποπληρωμή των ομολόγων στο 100% της ονομαστικής αξίας τους.

«Η απαίτηση ίσης μεταχείρισης εμποδίζει την Αργεντινή να καταβάλει στις 30 Ιουνίου τα τοκομερίδια στους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, εκτός αν πληρώσει ταυτόχρονα όλα τα ποσά που ζητούν τα ‘αρπακτικά' ταμεία , τα οποία μπορεί να φθάσουν συνολικά τα 15 δισ. δολάρια», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής. Μία τεχνική χρεοκοπία δεν θα επερχόταν αμέσως στις 30 Ιουνίου, επειδή η κυβέρνηση έχει μία περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν γίνει αυτό.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε την Τρίτη, η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ δήλωσε ότι η χώρα είναι θύμα «εκβιασμού» από όσους δεν δέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και επέμεινε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει ποσοστό πάνω από το 90% των πιστωτών που αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network