Αρμενία: “Νεκροί 105 στρατιώτες μας – Το Αζερμπαϊτζάν ελέγχει εδάφη μας”

Αρμενία: “Νεκροί 105 στρατιώτες μας – Το Αζερμπαϊτζάν ελέγχει εδάφη μας”
Ο Νικόλ Πασινιάν 2022 Sergei Bobylev/ap

Σε πλήρη εξέλιξη οι χειρότερες εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από το 2020.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι 105 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες δύο ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την τελευταία αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου.

Η Αρμενία ανέφερε την Τρίτη (13/09) 49 απώλειες και πρόσθεσε πως ο αριθμός ήταν πιθανόν να αυξηθεί. Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε 50 απώλειες στρατιωτικού προσωπικού του.

Οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν την Τρίτη ήταν οι χειρότερες ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από το 2020.

Σε μια ομιλία στο κοινοβούλιο της Αρμενίας, ο Πασινιάν είπε πως το Αζερμπαϊτζάν «εγκαθίδρυσε έλεγχο» σε ορισμένα τμήματα του αρμενικού εδάφους ως αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Αν λέμε πως το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον της Αρμενίας, σημαίνει πως κατάφερε να εγκαθιδρύσει έλεγχο σε μερικά εδάφη», είπε, σύμφωνα με το TASS.

Σύμφωνα με το AFP, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε πως οι αζερικές δυνάμεις «κατέλαβαν» 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους στις εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει από την Τρίτη στα σύνορα των δύο χωρών.

«Ο εχθρός κατέλαβε 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους τον Μάιο και επιπλέον δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα» στις τρέχουσες εχθροπραξίες, δήλωσε ο Πασινιάν ενώπιον του κοινοβουλίου στο Γερεβάν. «Πρέπει να φύγουν από τα εδάφη μας».

Ο Πασινιάν απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στην Αρμενία — όπως είχε κάνει η χώρα πριν από δύο χρόνια στη διάρκεια ενός πολέμου έξι εβδομάδων με το Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ– λέγοντας πως δεν θεωρεί πως είναι απαραίτητο σε αυτή τη φάση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα