Αθλήτρια του πατινάζ καταγγέλλει: “Ο προπονητής μου με βίαζε από τα 15 μου”

Αθλήτρια του πατινάζ καταγγέλλει: “Ο προπονητής μου με βίαζε από τα 15 μου”
Glomex

Πρώην πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον προπονητή της ενώ ήταν ακόμα ανήλικη.

Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, και μάλιστα ανηλίκου, συνταράσσουν τον αθλητικό χώρο στη Γαλλία.

Η Σάρα Αμπιτμπόλ, πρώην πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, κατήγγειλε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews.com, ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον προπονητή της Γκιγ Μπεγιέ, όταν ήταν ακόμα ανήλικη.

Η Αμπιτμπόλ περιγράφει στο βιβλίο της, «Μία πολύ μεγάλη σιωπή», ότι ο προπονητής της τη βίασε επανειλημμένα από τα 15 έως τα 17 της χρόνια. Καταγγέλλει επίσης ότι ενώ είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Αθλητισμού την περίοδο 2002-2007, Λαμούρ, αυτός της απάντησε ότι «θα κλείσουν τα μάτια» .

Ο ίδιος ο πρώην προπονητής της, Γκ. Μπεγιέ παραδέχθηκε ότι είχε «ανάρμοστες σχέσεις» με την αθλήτριά του.

Οι καταγγελίες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Ροξανά Μαρασινό, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ομοσπονδίας πατινάζ:

_«Ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας πατινάζ, Ντιντιέ Γκαγιαγκέ, δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ηθικές και προσωπικές του ευθύνες. Του ζήτησα λοιπόν να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου.»

Ο Γκαγιαγκέ δεν ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας την εποχή που σημειώθηκαν τα γεγονότα που καταγγέλλει η Αμπιτμπόλ, δηλαδή μεταξύ 1990 και 1992.

Κατηγορείται, όμως, ότι κράτησε τον προπονητή στη θέση του παρότι υπήρχαν καταγγελίες για την ανάρμοστη συμπεριφορά του και, μάλιστα, είχε διεξαχθεί σχετική έρευνα.

«Οι πρώτοι υπεύθυνοι είναι όσοι επέτρεψαν να γίνουν τέτοιες πράξεις» απάντησε ο Γκαγιαγκέ, σε δηλώσεις του. «Αναφέρω, για παράδειγμα, τον υπουργό Αθλητισμού εκείνης της περιόδου. Η ανικανότητά τους, τα πισωγυρίσματά τους που επέτρεψαν αυτά τα πράγματα σε ένα άθ λημα όπου πρωταθλητές μπορεί να αναδειχθούν ανήλικοι και είναι άρα πιο ευάλωτοι. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να λογοδοτήσουν.»

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο Γκαγιαγκέ παραιτηθεί τελικά από τη θέση του.

«Κοιμόμουν με τα λούτρινα ζωάκια μου και με ξυπνούσε με το φακό του, ήταν ένας εφιάλτης» περιγράφει η Αμπιτμπόλ σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα