AUKUS: Στην αντεπίθεση η Γαλλία – Ανακαλεί τους πρεσβευτές της σε ΗΠΑ και Αυστραλία

AUKUS: Στην αντεπίθεση η Γαλλία – Ανακαλεί τους πρεσβευτές της σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Την ανάκληση των πρεσβευτών της Γαλλίας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις λόγω της συμφωνίας AUKUS, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (17/09) ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Να θυμίσουμε ότι η Αυστραλία είχε από το 2016 συνάψει συμφωνία ύψους 34,5 δισ. ευρώ με την Γαλλία, για την παραλαβή 12 συμβατικών υποβρυχίων. Η συμφωνία αυτή μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί ως η “συμφωνία του αιώνα”, καθώς το τελικό της ύψος αναμενόταν να ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό ποσό. Ωστόσο η συμφωνία εκείνη ακυρώνεται από την πρόσφατα ανακοινωθείσα AUKUS, η οποία κάνει λόγο για παράδοση από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία ενός στόλου πυραυλοκίνητων υποβρυχίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version