Αβραμόπουλος: Μετεγκετάσταση κατά μέσο όρο 6.000 προσφύγων το μήνα από Ελλάδα - Ιταλία

Refugees and migrants are stranded at the port of Piraeus, in Piraeus, on March 31 , 2016 /        ,  ,  31  , 2016
Refugees and migrants are stranded at the port of Piraeus, in Piraeus, on March 31 , 2016 / , , 31 , 2016 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Να εντείνουν τις προσπάθειες τους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, ζητάει από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος και στην ανάγκη απευθείας επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία

Να αυξήσουν τις προσπάθειες τους τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στην προσφυγική κρίση, διεμήνυσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη απευθείας επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία.

Μιλώντας την Πέμπτη, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις μετεγκαταστάσεις, τις επανεγκαταστάσεις, τα hotspots, τις επιστροφές και το λαθρεμπόριο, σημειώνοντας ότι ναι μεν υπάρχει βελτίωση στην προσφυγική κρίση με τις συμφωνίες που έχουν γίνει, ωστόσο ακόμα υπάρχει δρόμος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως "έχουμε θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το  σύστημα «επανεγκατάστασης» προκειμένου να επαναγκαταστήσουμε από τρίτες χώρες που σήμερα φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, στα Κράτη Μέλη της ΕΕ πάνω από 22.000 πρόσφυγες. Από το Σεπτέμβριο του 2015, περισσότεροι από 4.500 έχουν επανεγκατασταθεί - αλλά περίπου 18.000 εξακολουθούν να παραμένουν. Αυτό είναι που ζήτησα στο από την  Ύπατη Αρμοστεία χθές στη Γενεύη. Επίσης, 54.000 πρόσφυγες από τη Συρία πρόκειται να επανεγκατασταθούν από την Τουρκία στα Κράτη Μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο αριθμός αυτών θα προέλθει από το αποθεματικό των 160.000 θέσεων μετεγκατάστασης" προσθέτοντας: "Τα Κράτη Μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία κατά μέσο όρο 6.000 πρόσφυγες τον μήνα, προκειμένου να επιτύχουμε το συμφωνημένο στόχο", ενώ για τα hotspots υπογράμμισε πως όλα πρέπει να γίνουν πλήρως λειτουργικά το δυνατόν συντομότερο.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Αβραμόπουλου

"Η προσφυγική κρίση αμφισβητεί το βασικό θεμέλιο της Ένωσής μας: την αλληλεγγύη .

Πολλές αποφάσεις και συμφωνίες έχουν ληφθεί, τις περισσότερες φορές με πρωτοβουλία της Επιτροπής. Ναι, έχουμε δει βελτιώσεις, αλλά βλέπω επίσης ορισμένες εξελίξεις που για εμένα δεν είναι πολύ Ευρωπαϊκές. Και αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό που πρέπει.

Αυτό που πολλές Ευρωπαϊκές, αλλά και άλλες χώρες στη διεθνή κοινότητα δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα, και ότι μόνο μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Η μετανάστευση θα είναι το καθοριστικό στοιχείο του 21ου αιώνα - ακόμη περισσότερο και από τον 20ο αιώνα .

Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για αριθμούς. Οι μεταναστευτικές ροές ήταν υψηλές το 2015. Πάνω από 150.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ιταλία, οι περισσότεροι από αυτούς διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική. Σχεδόν 900.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. Πολλοί από αυτούς συνέχισαν στη βόρεια Ευρώπη μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα έχει βιώσει μια πολύ μεγάλη αύξηση των παράτυπων αφίξεων. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία. Γνωρίζουμε επίσης ότι κατά τις τελευταίες ημέρες οι αφίξεις στην Ιταλία από τη Λιβύη, αυξάνονται και πάλι. Οι αριθμοί αλλάζουν εύκολα.

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη παρουσιάζει επίσης αύξηση. Το 2015, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2014, και τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2013. Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ΕΕ το περασμένο έτος.

Ως αποτέλεσμα των υψηλών μεταναστευτικών ροών, πολλές χώρες του Σένγκεν έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα του. 7 χώρες συνεχίζουν να έχουν ορισμένους συνοριακούς ελέγχους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι προσωρινοί και έκτακτοι.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή έχει λάβει μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις για να διαχειριστεί την κατάσταση και να δώσει Ευρωπαϊκές λύσεις. 

Πρώτα από όλα, αυξήσαμε σημαντικά τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, υπό τον συντονισμού του Frontex. Στην Ιταλία, χάρη στην κοινή επιχείρηση Triton, διασώθηκαν πάνω από 150.000 μετανάστες το 2015 και στην Ελλάδα, χάρη στην κοινή επιχείρηση Poseidon, διασώθηκαν πάνω από 100.000 μετανάστες.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, αποφασίσαμε επίσης να συσταθούν 11 "hotspots"στην Ιταλία και την Ελλάδα, προκειμένου να είναι σε θέση να προσδιορίζουν με ταχύτητα αυτούς που δικαιούνται άσυλο.

Από τα 11 hotspots, 4 είναι σήμερα σε λειτουργία στην Ιταλία και 4 στην Ελλάδα. Χάρη στο έργο που γίνεται στα hotspots, ο αριθμός των δακτυλοσκοπημένων μεταναστών που εισήλθαν στην Ιταλία και την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Έχουμε θέσει σε εφαρμογή το σύστημα της «μετεγκατάστασης» από τον Σεπτέμβριο του 2015, προκειμένου να μετεγκαταστήσουμε - κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία - 160.000 πρόσφυγες σε άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ τα επόμενα 2 χρόνια.

Μέχρι τώρα, τα Κράτη Μέλη έχουν μετεγκαταστήσει μόλις 1000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα Κράτη Μέλη που δεν έχουν μετεγκαταστήσει ούτε έναν πρόσφυγα.

Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει στις επόμενες εβδομάδες. Αυτό είναι επείγον λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με τους προσφυγές και μετανάστες, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Έχουμε επίσης θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το  σύστημα «επανεγκατάστασης» προκειμένου να επαναγκαταστήσουμε από τρίτες χώρες που σήμερα φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, στα Κράτη Μέλη της ΕΕ πάνω από 22.000 πρόσφυγες. Από το Σεπτέμβριο του 2015, περισσότεροι από 4.500 έχουν επανεγκατασταθεί - αλλά περίπου 18.000 εξακολουθούν να παραμένουν. Αυτό είναι που ζήτησα στο από την  Ύπατη Αρμοστεία χθές στη Γενεύη.

Επίσης, 54.000 πρόσφυγες από τη Συρία πρόκειται να επανεγκατασταθούν από την Τουρκία στα Κράτη Μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο αριθμός αυτών θα προέλθει από το αποθεματικό των 160.000 θέσεων μετεγκατάστασης.

Η Επιτροπή έχει διαθέσει σημαντικά κονδύλια για την χρηματοδότηση στα Κράτη Μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την κρίση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), η Επιτροπή θα διαθέσει 2,58 δισεκ. € μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, η Επιτροπή θα διαθέσει 2,2 δισεκ. € μέχρι το 2020.

Η ΕΕ παρέχει επίσης σημαντικά κονδύλια σε τρίτες χώρες, οι οποίες φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κονδυλίων - 6 δισεκ. € - διατίθεται  για τη «Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία», όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Τα πρώτα 95 εκατ. € έχουν ήδη εκταμιευθεί για την υποστήριξη συγκεκριμένων σχεδίων επιτόπου: 55 εκατ. € για τα σχολεία και 40 εκατ. € στην ανθρωπιστική βοήθεια για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο τότε που ξεκινήσαμε.

Από το σχέδιο 10 σημείων τον Απρίλιο του 2015, προχωρήσαμε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, στις πρώτες προτάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, που ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2015, στα hotspots, στη βοήθεια προς τις τρίτες χώρες, στο σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, στον συντονισμό με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στην πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στις Συνόδους Κορυφής  για να κινηθούν τα πράγματα γρηγορότερα, στον προτεινόμενο χάρτη για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος Σένγκεν μέχρι το τέλος του έτους, και μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση από την Τουρκία και να τερματίσουμε τις επιχειρήσεις των λαθρεμπόρων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουμε ταυτόχρονα νόμιμες και ασφαλείς διαδρομές μέσω της επανεγκατάστασης.

Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα στους εξής τομείς:

Μετεγκαταστάσεις:
Τα Κράτη Μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία κατά μέσο όρο 6.000 πρόσφυγες τον μήνα, προκειμένου να επιτύχουμε το συμφωνημένο στόχο.

Επανεγκαταστάσεις :
Εν όψει της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Τα Κράτη Μέλη θα πρέπει επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επανεγκαταστήσουν περισσότερους Σύριους πρόσφυγες από την Τουρκία προς τις αντίστοιχες χώρες τους.

Hotspots :
Όλα πρέπει να γίνουν πλήρως λειτουργικά το δυνατόν συντομότερο. Στην Ελλάδα, χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, πιστεύω ότι το hotspot στην Κω θα αρχίσει να λειτουργεί σύντομα.

Επιστροφές :
Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέσα για να εξασφαλιστεί η ταχεία επιστροφή των ατόμων που δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε σαφείς και αποτελεσματική.

Λαθρεμπόριο :
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Η πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό βήμα για τις συνολικές μας προσπάθειές. Θα αναθεωρήσουμε επίσης την υφιστάμενη νομοθεσία αργότερα αυτό το έτος.

Το έργο μας όμως δεν σταματά εδώ. Πρέπει να δούμε και την μεγαλύτερη εικόνα, και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προβούμε σε:

• Αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και σε σημαντικές βελτιώσεις στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου,

• Ενίσχυση των νόμιμων οδών μετανάστευσης και στήριξη των προσπαθειών ενσωμάτωσης,

• Χρήση καλύτερων τεχνολογιών για τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων,

•Αξιοποίηση των ταμείων της ΕΕ για στοχευμένες δράσεις που θα βελτιώσουν τη μεταναστευτική πολιτική μας."

Φωτο: sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE: