Εκπληκτικό βίντεο: Η άνοδος των Ναζί, η αντίσταση της Ελλάδας και η νίκη των Συμμάχων σε 7 λεπτά

Εκπληκτικό βίντεο: Η άνοδος των Ναζί, η αντίσταση της Ελλάδας και η νίκη των Συμμάχων σε 7 λεπτά

Μπορεί να χωρέσει ένας Παγκόσμιος Πόλεμος σε ένα βίντεο 7 λεπτών; Και όμως γίνεται. Απολαύστε την ηλεκτρονική απεικόνιση της 6ετίας, που ξεκίνησε με την εισβολή των ναζί στην Πολωνία και τελείωσε με τη συντριβή των ναζί. Πώς παρουσιάζεται η Ελλάδα (Vid)

Ένα εκπληκτικό βίντεο, που απεικονίζει μέρα μέρα την εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησε ο γνωστός για την αγάπη του στους χάρτες, χρήστης του Youtube, Emperor Tigerstar.

Μέσα σε μόλις 7 λεπτά, δείχνει όλες τις κινήσεις των αντιμαχόμενων πλευρών και των συμμάχων τους πάνω στο χάρτη της Ευρώπης, από την ημέρα κήρυξης του πολέμου στην Πολωνία (01 Σεπτεμβρίου 1939), μέχρι την τελική ήττα των δυνάμεων του Άξονα και την αυτοκτονία του Χίτλερ στις 30 Απριλίου 1945.

Στον χάρτη, με το μπορντό χρώμα απεικονίζονται οι δυνάμεις του Άξονα και οι σύμμαχοί τους, με το κόκκινο οι χώρες δορυφόροι των ναζί και με το ροζ, οι χώρες που κερδίζουν κατά τη διάρκεια κάθε μέρας (οι μάχες και οι εισβολές).

Με το μπλε, απεικονίζονται οι δυνάμεις των Συμμάχων και με το ανοιχτό μπλε οι μάχες και οι κατακτήσεις τους κάθε μέρα.

Με το μοβ, απεικονίζεται η Φινλανδία και οι κατακτήσεις της και με το σκούρο πράσινο, η Σοβιετική Ένωση, πριν μπει στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων (με πράσινο οι περιοχές που κατακτά). Με ανοιχτό πράσινο απεικονίζονται οι μάχες και οι κατακτήσεις των Σοβιετικών.

Στο βίντεο βλέπουμε, τις αρχικές νίκες του άξονα, με την τακτική του αστραπιαίου πολέμου, τις κινήσεις της ΕΣΣΔ, πριν μπει στον πόλεμο, τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αφρική και τα Βαλκάνια.

Δεν μπορούμε φυσικά να μην παρατηρήσουμε ότι η Ελλάδα, παρουσιάζεται να αντιστέκεται σθεναρά (σε σχέση με άλλες χώρες), με τo έπος του '40 και να πέφτει τελικά, μετά την επίθεση της Γερμανίας, καθυστερώντας ωστόσο το σχέδιο επίθεσης των ναζί στους Σοβιετικούς.

Στη συνέχεια παρακολουθούμε την επιχείρηση "Μπαρμπαρόσα" και την εισβολή της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση. Ο Στάλιν "αφήνει τους νεκρούς να προχωρούν" και μετά από λυσσαλέα αντίσταση, το γαλάζιο στον χάρτη αρχίζει να κερδίζει και πάλι έδαφος, μέχρι την τελική νίκη των Συμμάχων.

Την απεικόνιση των μαχών την παρακολουθούμε, ενώ παράλληλα ακούμε ηχητικά αποσπάσματα από την κήρυξη του πολέμου στην Πολωνία από τον Χίτλερ το 1939, την κήρυξη του πολέμου στους Συμμάχους από τον Μουσολίνι (1940), αλλά και ομιλίες του Ρούσβελτ, του Αϊζενχάουερ, καθώς και τον λόγο που εκφώνησε ο Στάλιν μετά την νίκη των Συμμάχων και την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.

(Πηγή: Openculture.com)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

O B' Παγκόσμιος Πόλεμος σε 7 λεπτά

SHARE:

24Media Network