Μπάιντεν: Ανακοίνωσε τους πρώτους υπουργούς του

Μπάιντεν: Ανακοίνωσε τους πρώτους υπουργούς του
Ο Τζο Μπάιντεν AP

Με μία λιτή ομιλία του την Τρίτη ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τους πρώτους υπουργούς της κυβέρνησής του που θα πιάσουν επισήμως δουλειά από τις 20 Ιανουαρίου.

Οι διαρροές της Δευτέρες σχετικά με τα πρώτα πρόσωπα που επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για την κυβέρνησή του ήταν απολύτως εύστοχες.

Την Τρίτη ο εκλεγμένος Πρόεδρος ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα κάνοντας μάλιστα και ξεχωριστές προσωπικές αναφορές για τον καθέναν.

Νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από τις 20 Ιανουαρίου θα είναι ο Άντονι Μπλίνκεν, αναπληρωτής υπουργός όταν ο Μπάιντεν είχε τη θέση του αντιπροέδρου στην οκταετία Ομπάμα.

Ο Δημοκρατικός πολιτικός τόνισε ότι στοχεύει να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Πρόσθεσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, ως επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τον τομέα της κλιματικής αλλαγής ανέλαβε, όπως αναμενόταν, ο Τζον Κέρι, πρώην υπουργός Εξωτερικών από το 2013 έως το 2017.

Παρουσιάζοντας τον ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή, τον 76χρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι είναι “αποφασισμένος” να καταπολεμήσει αυτήν την “υπαρξιακή απειλή”.

“Θέλω να είμαι σαφής. Δεν υποτιμώ ούτε στο ελάχιστο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω για να τηρήσω τις φιλόδοξες δεσμεύσεις μου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ταυτόχρονα, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει, ούτε σο ελάχιστο, την αποφασιστικότητά μου ότι θα το κάνω”, είπε.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Μπάιντεν έχει δίκιο να θέλει να επανέλθουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. Πρόσθεσε όμως ότι η Συμφωνία αυτή από μόνη της δεν αρκεί και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί και να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. “Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτύχουμε όλοι μαζί”, υπογράμμισε.

O Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο πρώτος Λατίνος που παίρνει ομοσπονδιακό υπουργείο, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής ασφάλειας. Την Τρίτη μάλιστα είχε τα γενέθλιά του και ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να του κάνει και τη σχετική πλάκα (“κλείνει τα 21 σήμερα”).

Ο Μπάιντεν έκλεισε τη δική του αναφορά με μία χαρακτηριστική φράση. “Επέλεξα την ομάδα μου με στόχο να μαθαίνω αυτά που πρέπει και όχι αυτά που θέλω” τόνισε ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου αφήνοντας και το σχετικό υπονόουμενο για τους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος, η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη και ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

“Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεi”, είπε ο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη στροφή που σκοπεύει να κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την πεποίθησή του ότι “η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν εργάζεται με τους συμμάχους της”, τόνισε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα