Banksy: “Έτσι έκανα το κορίτσι με το μπαλόνι να αυτοκαταστραφεί”

Banksy: “Έτσι έκανα το κορίτσι με το μπαλόνι να αυτοκαταστραφεί”

Ο διάσημος street artist αποκαλύπτει με δική του ανάρτηση στο Instagram πώς έκανε το περίφημο έργο του να διαλυθεί με το που πουλήθηκε στη δημοπρασία για 1,18 εκατ. ευρώ

Ο Banksy έχει τον τρόπο να παραμένει ανατρεπτικός και να περνάει τα μηνύματά του μέσα από τα έργα του αλλά και τις εικαστικές του παρεμβάσεις. Μια εικαστική παρέμβαση ήταν άλλωστε και η καταστροφή του πιο διάσημου έργου του, το οποίο πωλήθηκε  το βράδυ της Παρασκευής στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby’s για 1,18 εκατ. ευρώ, κι αμέσως έγινε κομμάτια.

Ο διάσημος street artist δημοσίευσε ένα βίντεο στο προφίλ του στο Instagram, στο οποίο περιγράφει το τι ακριβώς συνέβη. “Η επιθυμία για καταστροφή είναι και μια δημιουργική επιθυμία”, γράφει στη λεζάντα που συνοδεύει την ανάρτησή του, επικαλούμενος το ρητό του Πικάσο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, είχε εγκαταστήσει έναν τηλεχειριζόμενο μηχανισμό εντός της κορνίζας του έργου το 2006.

Όπως θα δείτε στο βίντεο φαίνεται να κρύβει τον μηχανισμό καταστροφής στην κορνίζα:

Οι κριτικοί τέχνης εκτιμούν πως πλέον η αξία του “κομματιασμένου” έργου έχει τριπλασιαστεί. ΄

 

Ο Banksy είναι ένας καλλιτέχνης που γεννήθηκε στο Μπρίστολ, αλλά παρά τις θεωρίες που έχουν υπάρξει κατά καιρούς, κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ταξιδεύει ανά τον πλανήτη και αφήνει το στίγμα του περνώντας κοινωνικοπολιτικά μηνύματα.

“Το κορίτσι με το μπαλόνι” σχεδιάστηκε πριν 15 χρόνια και ψηφίστηκε  το 2017 ως o πιο αγαπημένος πίνακας της Βρετανίας.

 

Το 2015 η τοιχογραφία απομακρύνθηκε από το φυσικό της χώρο, εκτέθηκε και εν συνεχεία πουλήθηκε, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, μία εκδοχή της από λάδι σε καμβά, πωλήθηκε έναντι 73.250 λιρών.

Το 2014 ο καλλιτέχνης παρουσίασε παραλλαγές του περίφημου έργου του για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες της Συρίας.

Το έργο που καταστράφηκε την Παρασκευή ήταν μια κόπια του artwork που είχε αγοραστεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και πωλήθηκε όπως αναφέραμε παραπάνω, από τον οίκο Sotheby’s.

Ο Banksy και οι Massive Attack

Το 2016 ο δημοσιογράφος Craig Williams του NPR ανέφερε πως ο καλλιτέχνης είναι ο 52χρονος Robert Del Naja των Massive Attack.

Ο ισχυρισμός του βασίζεται στο ότι, σύμφωνα με την έρευνα του, τα έργα του Banksy σε διάφορες πόλεις σε αρκετές περιπτώσεις συμπίπτουν χρονικά με εμφανίσεις των Massive Attack στην ίδια περιοχή. O ίδιος ο Del Naja έχει απαντήσει σε συνέντευξή του πως “είναι πράγματι μια ωραία θεωρία. Μακάρι να ήταν και αλήθεια, αλλά δεν είναι”.

Όπως ανέφερε ο Williams, έξι τοιχογραφίες του Banksy εμφανίστηκαν στο Σαν Φρανσίσκο την πρώτη Μαΐου του 2010, δύο ημέρες μετά το διπλό show που έδωσε στην πόλη η μπάντα.

 

Επίσης, έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου ταυτοποιούσε τον Banksy ως “Robin Gunningham” και ανέφερε πως η περιοχή καταγωγής του είναι το Μπρίστολ. Από το Μπρίστολ είναι και τα μέλη των Massive Attack.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα