BBC: Ίσως προκηρυχθούν εκλογές στη Βρετανία εντός των ημερών

Διαδηλωτές που αντιτίθενται στο Brexit στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
Διαδηλωτές που αντιτίθενται στο Brexit στην πλατεία Τραφάλγκαρ. AP

Την Τρίτη συναδριάζει η Βουλή των Κοινοτήτων. Το Εργατικό Κόμμα δηλώνει πως θα κάνει «τα πάντα» για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δείχνει ως ένας ηγέτης που είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές και δεν αποκλείεται αυτές να προκηρυχθούν εντός ημερών, σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ.

"Ένας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολύ μικρή πλειοψηφία του ακούγεται ως ένας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές, αν παραστεί η ανάγκη", σημείωσε η ίδια.

"Δεν είναι καθόλου βέβαιο, αλλά δεν είναι απίθανο, εντός ημερών, να μας ζητηθεί όλων να πάμε ξανά στις κάλπες", πρόσθεσε.

Εργατικό Κόμμα:  Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί Brexit χωρίς συμφωνία

Στο μεταξύ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, σε ομιλία του αργότερα σήμερα, θα επαναλάβει οτι το κόμμα του θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποτρέψει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία όταν επαναληφθούν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων την Τρίτη.

Κοινοβουλευτικοί που εναντιώνονται στο λεγόμενο no-deal Brexit, οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται ενόψει της 31ης Οκτωβρίου, καταρτίζουν σχέδια να νομοθετήσουν για να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον να αποκλείσει αυτό το σενάριο.

Ο Τζόνσον αντιτείνει ότι οι προσπάθειές του να συνάψει νέα Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ θα παρεμποδιστούν εάν επιτύχουν οι προσπάθειες στο Ουέστμινστερ να αποτραπεί το διαζύγιο χωρίς συμφωνία.

Αποφάσισε να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της Βουλής των Κοινοτήτων ανακοινώνοντας ότι οι εργασίες της θα ανασταλούν για περίπου έναν μήνα ενόψει της προθεσμίας του Brexit. Ακόμη και εάν εγκριθεί σχέδιο νόμου για την αποτροπή του no-deal, ο Μάικλ Γκόουβ, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Τζόνσον, απέφυγε να δεσμευθεί ότι θα εφαρμοστεί.

Ο Κόρμπιν θα πει σε ομιλία του στο Σάλφορντ, στη βόρεια Αγγλία, ότι η κίνηση του Τζόνσον να ανασταλούν οι εργασίες του κοινοβουλίου αποτελεί «επίθεση στη δημοκρατία στην οποία θα προβληθεί αντίσταση», σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου που δημοσιοποιήθηκαν.

Αργότερα σήμερα, «θα συνεδριάσει η σκιώδης κυβέρνηση για να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς μας για να σταματήσουμε την καταστροφή του no-deal ενόψει της επανόδου του κοινοβουλίου» την Τρίτη, θα προσθέσει.

«Εργαζόμαστε μαζί με άλλα κόμματα για να κάνουμε τα πάντα, ότι χρειάζεται για να απομακρύνουμε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού», θα διαβεβαιώσει ακόμη ο Κόρμπιν.

Ο Τζόνσον δήλωσε στην εφημερίδα The Sunday Times ότι η επιλογή που έχουν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είναι είτε να συνταχθούν με τον Κόρμπιν, που κατ’ αυτόν θέλει «να ακυρώσει τη δημοκρατική λαϊκή ετυμηγορία και να βυθίσει τη χώρα στο χάος» ή με αυτούς που θέλουν «να προχωρήσουμε».

Ο Κόρμπιν θα τονίσει στην ομιλία του πως η μάχη για να αποτραπεί το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία δεν θα δοθεί ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ και αυτούς που θέλουν να παραμείνει.

«Είναι μια μάχη των πολλών εναντίον των λίγων που έκαναν πειρατεία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να μεταφέρουν ακόμη περισσότερη εξουσία και πλούτο σε αυτούς στην κορυφή», θα επιχειρηματολογήσει.

Οι Εργατικοί λένε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα προστεθεί στη ζημιά που λένε πως έχει ήδη κάνει η διακυβέρνηση της Βρετανίας από τους Συντηρητικούς τα τελευταία εννιά χρόνια.

Η κυβέρνηση των Τόρις από την πλευρά της απορρίπτει τα επιχειρήματα του Κόρμπιν και λέει πως το μόνο που προτείνει είναι «περισσότερη καθυστέρηση και αβεβαιότητα». «Μόνο ο Μπόρις Τζόνσον και οι Συντηρητικοί μπορούν να προσφέρουν την πολιτική ηγεσία που χρειάζεται η Βρετανία, ώστε να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις, και να έρθει η αλλαγή υπέρ της οποίας ψήφισε ο βρετανικός λαός», επέμεινε ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών Πολ Σκάλι.

Σύμφωνα με τον σκιώδη υπουργό Μπρέξιτ των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη, έχει έναν «πολύ απλό» σκοπό: να εμποδιστεί ο Τζόνσον να προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εάν απαιτείται αναγκάζοντάς τον να ζητήσει εκ νέου αναβολή της προθεσμίας.

Πάνω από δέκα βουλευτές των Τόρις ενδέχεται να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία των Εργατικών, τόνισε ο πρώην υπουργός Ρόρι Στούαρτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Οι κινήσεις του Τζόνσον

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί με κάποιους από τους αντάρτες σήμερα για να συζητήσουν τις προσπάθειές του με σκοπό να κλειστεί νέα Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες, είπε ο Ντέιβιντ Γκοκ, επίσης πρώην υπουργός. Ο Γκοκ τόνισε, και αυτός σε δηλώσεις του στο Σκάι Νιους, ότι είναι έτοιμος να παραβεί την κομματική πειθαρχία για να εξασφαλίσει ότι θα αποτραπεί η αποχώρηση άνευ συμφωνίας.

Το κυβερνών κόμμα προειδοποίησε τους αντάρτες ότι πρακτικά θα θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος εάν ταχθούν υπέρ νομοσχεδίου για την αποτροπή του no-deal, ανέφερε το Σκάι Νιους επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στους Τόρις. Αυτό σημαίνει πως θα αποπεμφθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Συντηρητικών, θα γίνουν ανεξάρτητοι βουλευτές και δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι του κόμματος σε περίπτωση εκλογών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τα στελέχη των Τόρις που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο — τους λεγόμενους whips — στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σαντίκ Χαν: Η άνοδος των λαϊκιστών στην Ευρώπη θυμίζει τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Μπαρνιέ: Δεν αισιοδοξώ για Brexit με συμφωνία

Βρετανία: Χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του "πραξικοπήματος" του Τζόνσον

SHARE: