Μπλίνκεν: “Φτάνουν άμεσα μαχητικά F-16 στην Ουκρανία”

Διαβάζεται σε 2'
Μπλίνκεν: “Φτάνουν άμεσα μαχητικά F-16 στην Ουκρανία”
Φωτογραφία αρχείου Associated Press

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι αεροσκάφη F-16 βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι θα πετάξουν στον ουρανό της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας σε μια εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον, είπε ότι αναμένει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για νέες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στη χώρα του. «Σήμερα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσινγκτον. Θα υπάρξει, ιδίως, μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Μη αναστρέψιμη» η πορεία ένταξης της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, πηγή του ΝΑΤΟ γνωστοποίησε ότι στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, η Συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Η ίδια πηγή συμπληρώνει ότι στο προσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από τους 32 συμμάχους, υπάρχει η φράση: «Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει ότι θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία, όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα