Μπλίνκεν: Για πέμπτη φορά σε 4 μήνες στην Μέση Ανατολή – Η ατζέντα της περιοδείας του

Διαβάζεται σε 3'
Άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία
Άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν έφτασε στον πρώτο σταθμό της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων. Ποιες οι προτεραιότητές του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα, Δευτέρα (05/02) στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο του σταθμό σε μια νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του σουνιτικού βασιλείου και του Ισραήλ, καθώς και να συμβάλει σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας.

Αναχώρηση του Άντονι Μπλίνκεν από ΗΠΑ για Σαουδηική Αραβία AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Αυτή είναι η πέμπτη περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το ταξίδι αυτό του Μπλίνκεν έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή εν μέσω των αμερικανικών επιδρομών κατά πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη, ως απάντηση σε επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα με την επιδίωξη να συνεισφέρει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.

Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Η ατζέντα της περιοδείας Μπλίνκεν

Τα ανθρωπιστικά θέματα στη Γάζα θα είναι από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην τρέχουσα επίσκεψή του στην περιοχή, δήλωσε χθες, Κυριακή (04/02), κατά την αναχώρηση του Μπλίνκεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του Μπλίνκεν σε αυτό το ταξίδι θα είναι η διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους της Γάζας που βρίσκονται σε δεινή θέση έπειτα από μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών ως απάντηση στην πολυαίμακτη επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

“Οι ανάγκες του παλαιστινιακού λαού θα είναι σε εξέχουσα θέση“, δήλωσε ο Σάλιβαν στο δίκτυο CBS κάτι που σημαίνει ότι η υπέρ το δέον σκληρότητα του Ισραήλ έχει προβληματίσει ακόμα και τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που πήρε η Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσής της, περιλαμβανομένων Αμερικανών ομήρων, και μια ανθρωπιστική παύση που θα τη συνοδεύει, είπε ο Σάλιβαν.

“Είναι προς το συμφέρον εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα πιέζουμε γι΄αυτό αδιάκοπα”, είπε ο Σάλιβαν. “Άρα αυτό είναι υψίστης σημασίας για εμάς”.

Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς σε ό,τι αφορά μια τέτοια συμφωνία, είπε ο Σάλιβαν, σημειώνοντας πως οι Ισραηλινοί έχουν καταθέσει μία πρόταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα