Μπλίνκεν: Μεταβαίνει στην Κίνα για να “αποφευχθούν εσφαλμένες εκτιμήσεις” με το Πεκίνο

Μπλίνκεν: Μεταβαίνει στην Κίνα για να “αποφευχθούν εσφαλμένες εκτιμήσεις” με το Πεκίνο
O Άντονι Μπλίνκεν Eurokinissi

Να “ανοίξει απευθείας γραμμές επικοινωνίας” με την Κίνα, είναι ο στόχος του επερχόμενου ταξιδιού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι ένας από τους στόχους του προσεχούς ταξιδιού του στην Κίνα είναι να “αποφευχθούν εσφαλμένες εκτιμήσεις” με το Πεκίνο, επιδιώκοντας παράλληλα κοινούς τόπους.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα μιλήσει με κάθε ειλικρίνεια για “πολύ πραγματικές ανησυχίες” για μια σειρά ζητημάτων στο ταξίδι του στην Κίνα, το οποίο είπε ότι αποσκοπεί στην καθιέρωση ανοιχτής και ισχυρής επικοινωνίας.

Το ταξίδι έχει στόχο “να ανοίξει απευθείας γραμμές επικοινωνίας προκειμένου οι δύο χώρες μας να μπορούν να διαχειριστούν τη σχέση μας με τρόπο υπεύθυνο, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για ορισμένες προκλήσεις και άσχημες αντιλήψεις καθώς και για να αποφευχθούν εσφαλμένες εκτιμήσεις” (που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση), δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έχοντας δίπλα του τον ομόλογό του της Σιγκαπούρης Βιβιάν Μπαλακρισνάν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον σήμερα το βράδυ για να μεταβεί στο Πεκίνο την Κυριακή και τη Δευτέρα όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τους Κινέζους αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, σκοπεύει επίσης να “προωθήσει τα συμφέροντα και τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών όπως και να μεταφέρει απευθείας και ειλικρινά τις ανησυχίες μας για μια σειρά θεμάτων”.

“Τρίτον, (ο Μπλίνκεν) πρόκειται να εξερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας” με το Πεκίνο για την αντιμετώπιση παγκοσμίων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή ή η καταπολέμηση των συνθετικών ναρκωτικών.

“Ένας έντονος ανταγωνισμός απαιτεί εντατική διπλωματία ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτός δεν στρέφεται στην αντιπαράθεση ή τη σύγκρουση”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι “ο κόσμος αναμένει οι ΗΠΑ και η Κίνα να συνεργαστούν”.

Όταν ρωτήθηκε από μια δημοσιογράφο, ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι θα θέσει στις κινεζικές αρχές το θέμα της κράτησης Αμερικανών πολιτών στην Κίνα.

Ο Μπλίνκεν είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που μεταβαίνει στην Κίνα μετά το 2018. Η επίσκεψη του η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά τον Φεβρουάριο, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του περιστατικού με το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα