Bloomberg: “Μπλοκο” Σολτς στον Ερντογάν για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών

Διαβάζεται σε 3'
Scholz Erdoğan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Όλαφ Σολτς Burhan Ozbilici/AP Photo

Μαχητικά Eurofighter αναμένεται να ζητήσει από τη Γερμανία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg o Καγκελάριος της Γερμανίας δεν θα δώσει το “πράσινο φως”.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει σε ένα νέο αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, καθώς οι εντάσεις υποβόσκουν σε μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης του Ισραήλ από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει πιθανότατα από τον Σολτς κατά τη συνάντησή τους αύριο, Παρασκευή (17/11) στο Βερολίνο, να άρει το “μπλόκο” στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών που χρειάζεται για να ανανεώσει τη γερασμένη πολεμική του αεροπορία, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Η Γερμανία παράγει τα μαχητικά Eurofighter σε κοινοπραξία με τρεις άλλες χώρες.

Ο καγκελάριος δεν αναμένεται να συναινέσει, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Τουρκίας για την απόκτηση αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Ρωσία, τη στρατιωτική της εκστρατεία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και την καθυστέρηση στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ανακήρυξη του Ισραήλ από τον Ερντογάν ως “τρομοκρατικό κράτος” και ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, έχει αυξήσει τις ανησυχίες της Γερμανίας.

“Πρόκειται για την επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου με τον οποίο συζητάμε μια σειρά από φακέλους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι ο Σολτς θα καταστήσει σαφή τη σταθερή θέση της Γερμανίας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού, όπως δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς επιθυμία της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει μια συμφωνία ως “απάντηση” στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει το στόλο των αεροσκαφών F-4 και ο εκσυγχρονισμός της πολεμικής αεροπορίας της χώρας έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από τότε που οι ΗΠΑ εκτόπισαν τη χώρα το 2019 από το πρόγραμμα αγοράς του πιο προηγμένου μαχητικού F-35 της Lockheed Martin. Η Τουρκία είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το stealth jet.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν έκτοτε ότι η επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για να συμφωνήσουν στην πώληση πολεμικών αεροσκαφών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα