Μπολσονάρο: Οι ορκισμένοι εχθροί του περιμένουν με σαμπάνιες την προφυλάκισή του

Διαβάζεται σε 4'
Μπολσονάρο: Οι ορκισμένοι εχθροί του περιμένουν με σαμπάνιες την προφυλάκισή του
Ζαΐρ Μπολσονάρο AP Photo/Eraldo Peres

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη Βραζιλία βρίσκεται ξανά ο Ζαΐρ Μπολσονάρο για την εμπλοκή του, μεταξύ άλλων, στο σκάνδαλο με τα πολυτελή κοσμήματα, με τις πιθανότητες προφυλάκισής του να αυξάνονται συνεχώς.

Στο παρελθόν, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Μπολσονάρο δεν είχε δείξει ποτέ ιδιαίτερη… συμπάθεια για τους φυλακισμένους. “Γιατί πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους βρωμιάρηδες μια καλή ζωή;”, είχε δηλώσει ευθαρσώς.

Τώρα, οι πιθανότητες προφυλάκισής του ως εμπλεκόμενος -μεταξύ άλλων- σε σκάνδαλο με πολυτελή κοσμήματα, αυξάνονται δραματικά.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικών ερευνών και σκανδάλων που αφορούν πολυτελή ρολόγια, πλαστά αρχεία εμβολιασμών, έναν στρατηγό τεσσάρων αστέρων, έναν χάκερ και ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Την Πέμπτη (31/08) ο Μπολσονάρο και επτά στενοί συνεργάτες του -συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του και του πρώην δεξιού του χεριού- ανακρίθηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία για ένα ύποπτο σχέδιο υπεξαίρεσης και ξεπλύματος χρήματος, στο οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι ακριβά δώρα από ξένες κυβερνήσεις έφυγαν λαθραία από τη Βραζιλία με το προεδρικό τζετ και πουλήθηκαν στις ΗΠΑ.

Ήταν η πέμπτη φορά που ο Μπολσονάρου -στον οποίο είχε ήδη απαγορευτεί να διεκδικήσει το αξίωμα μέχρι το 2030- ανακρίθηκε αφότου παραιτήθηκε τον Ιανουάριο μετά την εκλογική του ήττα από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Οκτώ μήνες αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, φίλοι και εχθροί του είναι όλο και περισσότερο πεπεισμένοι ότι είναι θέμα χρόνου να τεθεί υπό κράτηση.

“Οι άνθρωποι έχουν ήδη αγοράσει μπύρες και σαμπάνιες για να γιορτάσουν και απλά περιμένουν”, δήλωσε καυστικά ο Celso Rocha de Barros, ένας αριστερός συγγραφέας που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που επιθυμούν να συμβεί αυτό.

Σε μια ένδειξη ότι η οικογένεια του Μπολσονάρο περιμένει το ίδιο γεγονός -αν και μάλλον με μεγαλύτερη αγωνία- ο γιος του, Κάρλος, έδειξε πρόσφατα την ενόχλησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Σταματήστε να μιλάτε γι’ αυτή τη σύλληψη”.

Ο άλλοτε “έντιμος πολιτικός του νόμου και της τάξης”

Η σύλληψη θα αποτελούσε μια ειρωνική ανατροπή στη ζωή του Μπολσονάρο. Σύμφωνα με τον Guardian, έχει περάσει δεκαετίες παριστάνοντας τον έντιμο πολιτικό του νόμου και της τάξης, παρά τις μακροχρόνιες εικασίες σχετικά με τους δεσμούς της οικογένειάς του με τη μαφία.

Οι επικριτές του ζητούν εδώ και καιρό τη φυλάκισή του για αυτό που θεωρούν απερίσκεπτη και εγκληματική συμπεριφορά του ως προέδρου: την έκρηξη της περιβαλλοντικής καταστροφής και των ψευδών ειδήσεων, την καθυστέρησή του να αγοράσει εμβόλια κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που σκότωσε 700.000 ανθρώπους και τον υποτιθέμενο ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στη Μπραζίλια.

AP Photo/Eraldo Peres

Αλλά η πιο άμεση απειλή για την ελευθερία του Μπολσονάρο φαίνεται να είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο σκάνδαλο που οι βραζιλιάνικες εφημερίδες αποκαλούν “O Caso das Joias”, το οποίο μεταφράζεται ως “Jewellerygate”.

Το σκάνδαλο “Jewellerygate”

Το Jewellerygate έγινε για πρώτη φορά πρωτοσέλιδο τον Μάρτιο, τρεις μήνες μετά την αποχώρηση του Μπολσονάρο από την εξουσία, όταν μια συντηρητική εφημερίδα αποκάλυψε ότι το 2021 οι τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν κατασχέσει ένα ζευγάρι διαμαντένια σκουλαρίκια αξίας 3 εκατ. ευρώ (2,6 εκατ. λίρες) που ένας υπάλληλος είχε προσπαθήσει να εισαγάγει χωρίς να τα δηλώσει.

Το προσωπικό του Μπολσονάρο προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανακτήσει τα σκουλαρίκια -ένα δώρο από τη Σαουδική Αραβία που φημολογείται ότι προοριζόταν για την πρώτη κυρία, Μισέλ Μπολσονάρο.

Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και άσκησε το δικαίωμά του να παραμείνει σιωπηλός, μαζί με τρεις από τους άλλους επτά που ανακρίνονται. Όμως οι εικασίες που θέλουν τον πρώην βοηθό του Μπολσονάρο -ο οποίος φέρεται να έχει περάσει 24 ώρες μιλώντας με την αστυνομία την τελευταία εβδομάδα- να βοηθάει τους ερευνητές και να διαπραγματεύεται μια “μερική ομολογία” ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας, είναι πολλές.

Οι αναφορές δείχνουν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τη φερόμενη συνωμοσία για την ανατροπή της εκλογικής νίκης του Λούλα και τους ισχυρισμούς ότι ο Μπολσονάρο ζήτησε από έναν διαβόητο χάκερ να εισβάλει στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας.

Ορισμένοι ανησυχούν ότι η σύλληψη του Μπολσονάρο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, επιτρέποντάς του να εμφανιστεί ως θύμα πολιτικής δίωξης, όπως ο μέντορας και σύμμαχός του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Celso Rocha de Barros ελπίζει ότι η αστυνομία της Βραζιλίας θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια για να στερήσει από τον Μπολσονάρο ένα προπαγανδιστικό πραξικόπημα.

“Ελπίζω να μείνει στο σπίτι του, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, μέχρι την ημέρα που θα εμφανιστεί η αστυνομία και θα πει: ‘Καταδικάστηκες και συλλαμβάνεσαι'”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα