Μπολσονάρο: Tην Τρίτη η δίκη που θα κρίνει το πολιτικό του μέλλον

Μπολσονάρο: Tην Τρίτη η δίκη που θα κρίνει το πολιτικό του μέλλον
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο Eraldo Peres/AP

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται ότι καταχράστηκε την εξουσία του πέρσι, όταν κάλεσε ξένους διπλωμάτες για να επιτεθεί δημοσίως στο ηλεκτρικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας του.

Το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας ανέβαλε για την ερχόμενη Τρίτη τη δίκη του πρώην προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρο ο οποίος, αν κριθεί ένοχος, μπορεί να στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά του και να μην του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2026.

Ο Μπολσονάρο, που τον περασμένο Οκτώβριο ηττήθηκε με οριακή διαφορά στις προεδρικές εκλογές, κατηγορείται ότι καταχράστηκε την προεδρική εξουσία του πέρυσι, όταν κάλεσε ξένους διπλωμάτες για να εξαπολύσει δημοσίως αβάσιμες επιθέσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας του.

Η δίκη αναβλήθηκε αφότου οι δικηγόροι του Μπολσονάρο και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος τον Εργατών, που τον μήνυσε, έκαναν τις εναρκτήριες δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο ανέγνωσε ο δικαστής Μπενεντίτο Γκονσάλβες στην αρχή της διαδικασίας, ο πρώην πρόεδρος φέρεται ότι επιχείρησε «να απονομιμοποιήσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας το μελλοντικό αποτέλεσμα των εκλογών, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα σε έναν (πολιτικό) αντίπαλό του».

Στην ομιλία του, τον Ιούλιο του 2022 στην προεδρική κατοικία της Αλβοράντα, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, ο Μπολσονάρο είπε ότι ήθελε «να διορθώσει τα σφάλματα» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων», χωρίς όμως να παράσχει κάποια απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

Αφότου επέστρεψε στη Βραζιλία, στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από παραμονή τριών μηνών στις ΗΠΑ, ο Μπολσονάρο εμφανίζεται πολύ διακριτικός. Την Τετάρτη, είπε σε δημοσιογράφους ότι «δεν άσκησε κριτική, ούτε επιτέθηκε στο εκλογικό σύστημα» ενώ ζήτησε από τους δικαστές να εκδώσουν μια «δίκαιη απόφαση». Είπε επίσης ότι «δεν ξέρει» αν θα διεκδικήσει ξανά κάποιο πολιτικό αξίωμα, δεδομένου ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα