Brexit: Αλλαγές στη συμφωνία ζητά η Μέι, αναβολή θέλει ο Κόρμπιν, "όχι" απαντά η ΕΕ

Τερέζα Μέι
Τερέζα Μέι AP

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το "μεγάλο παζάρι" για το Brexit, τόσο στη βρετανική πολιτική σκηνή όσο και στις επαφές Λονδίνου - Βρυξελών, με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον κάτι περισσότερο από ασφυκτικά.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit προκειμένου να εξασφαλίσει «σημαντικές» αλλαγές, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από την Ένωση.

«Αυτό για το οποίο μιλώ δεν είναι μια περαιτέρω ανταλλαγή επιστολών, αλλά μια σημαντική και νομικά δεσμευτική αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

ADVERTISING

«Το να διαπραγματευθώ μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι εύκολο. Θα σημαίνει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα ανοίξει και πάλι, κάτι για το οποίο γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Παράλληλα, κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να στείλουν ένα μήνυμα στην ΕΕ ότι θα υποστηρίξουν τα σχέδιά της να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία και είπε πως με ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο θα είναι δυσκολότερη η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχει έρθει ο καιρός τα λόγια να γίνουν πράξεις», είπε στους βουλευτές. «Αν θέλετε να πείτε στις Βρυξέλλες τι θα αποδεχθεί αυτή η Βουλή, θα πρέπει να ψηφίσετε γι΄αυτό. Αν θέλετε να φύγουμε με μια συμφωνία, πρέπει να ψηφίσετε γι΄αυτήν. Αν θέλετε το Brexit, πρέπει να ψηφίσετε για το Brexit.»

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Οι πιθανότητες επιτυχίας γίνονται πολύ μεγαλύτερες αν αυτή η Βουλή με στηρίξει. Ως εκ τούτου καλώ τη Βουλή να μου δώσει την εντολή που χρειάζομαι για να παραδώσω μια συμφωνία που αυτή η Βουλή μπορεί να υποστηρίξει. Κάντε το αυτό και μπορώ να εργαστώ ώστε να ξανανοίξει η συμφωνία αποχώρησης».

Αναβολή τριών μηνών ζητά ο Κόρμπιν

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τελειώνει ο χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ο Κόρμπιν ζήτησε από τους βουλευτές των Εργατικών να στηρίξουν την πρόταση για τρίμηνη αναβολή στο Brexit αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εγκριθεί η συμφωνία εξόδου από το κοινοβούλιο πριν από τις 26 Φεβρουαρίου. "Ό,τι και αν συμβεί στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν, πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το Άρθρο 50, σε οποιοδήποτε σενάριο", είπε ο ηγέτης των Εργατικών στην ομιλία του στο κοινοβούλιο. Απόψε το βράδυ οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν σειρά προτάσεων για αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Στην τροπολογία που έχει καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, ζητείται να μεταφερθεί ο έλεγχος του Brexit από την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να ψηφίσει ζητώντας παράταση για να μην προχωρήσει η έξοδος χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

Προτείνεται έτσι μια εννεάμηνη αναβολή της εξόδου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όμως παραμένει πάντα ανοιχτό προς συζήτηση το ακριβές μήκος της χρονικής καθυστέρησης.

"Το Εργατικό Κόμμα θα στηρίξει απόψε αυτήν την τροπολογία επειδή η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφική για τη βιομηχανία και την οικονομία. Στηρίζοντας την τροπολογία, στηρίζουμε ένα μικρό παράθυρο τριών μηνών ώστε να υπάρξει χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση", είπε ο Κόρμπιν.

"Δεν θα ανοίξει ξανά η συμφωνία" απαντά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ανοίξει και πάλι τη συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit, δήλωσε σήμερα διπλωμάτης της ΕΕ, αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει «σημαντική» αλλαγή στη συμφωνία για να κερδηθεί η υποστήριξη του κοινοβουλίου.

«Δεν θα ανοίξουμε ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης (...) Αν τα πράγματα πάνε προς περισσότερες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Όμως αν (η Μέι) θέλει πραγματικά να ανοίξει ξανά ολόκληρη τη συμφωνία, τότε η απάντηση είναι 'όχι'», δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες για το Brexit και ζήτησε να μην κατονομασθεί.

«Ενδεχόμενες 'εναλλακτικές ρυθμίσεις' δεν αναφέρονται μόνο στη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά και στη δήλωση για το μέλλον, πάνω στην οποία έχουμε πει ότι μπορούμε να δουλέψουμε», πρόσθεσε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Μεγάλη Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απειλεί η Βρετανία: Τέλος στην ελεύθερη κίνηση προσώπων αν γίνει άτακτο Brexit

Βρετανία: Στις 13 Φεβρουαρίου η νέα ψηφοφορία για το Brexit

Εννιά βδομάδες πριν το Brexit όλα είναι στον αέρα

Brexit: Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να βγάλει το στρατό στους δρόμους σε περίπτωση ταραχών

SHARE:

24Media Network