Brexit: Για παράταση εκλιπαρεί η Μέι - Χρονοδιάγραμμα ζητά η ΕΕ

Τερέζα Μέι AP

Λύση στο αδιέξοδο του Brexit αναζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε μία ακόμη Σύνοδο Κορυφής, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να προσπαθεί να εξασφαλίσει μία παράταση για να αποφύγει ένα "διαζύγιο" χωρίς συμφωνία.

Ανοιχτή σε οποιαδήποτε παράταση θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την ΕΕ μόλις καταστεί δυνατή η έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης για το Brexit δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

"Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος για να εγκριθεί η Συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο" είπε η Τ. Μέι, σημειώνοντας πως αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, "το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου".

"Ξέρω πως πολλοί [από τους ηγέτες] θα είναι ενοχλημένοι που γίνεται αυτή η Σύνοδος, ενώ το Ην. Βασίλειο θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την ΕΕ", είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Ευέλικτη παράταση θα υποστηρίξει ο Τσίπρας

Την πρόταση για μια ευέλικτη παράταση του Brexit αναμένεται να υποστηρίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο σημερινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η ευέλικτη αυτή παράταση θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα θα υπογραμμίσει την αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της χωρίς να παρακωλύονται από συνεχείς Συνόδους Κορυφής για το Brexit.

"Συγκεκριμένο σκοπό" ζητά ο Μπαρνιέ

Tην άποψη ότι η όποια παράταση πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής.

"Το σημαντικότερο είναι αυτή η παράταση να είναι χρήσιμη και να εξυπηρετεί ένα σκοπό. Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση του Ην. Βασιλείου", είπε, προσθέτοντας πως "τώρα εναποκείται στους ηγέτες να αποφασίσουν".

Παράταση υπό όρους θέλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη σύνοδο, είπε ότι "τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο" αναφορικά με μια μεγάλη παράταση για το Brexit. Ο Μακρόν είπε ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μεγάλης διάρκειας. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε ότι για την ίδια "είναι πολύ σημαντικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές", σημειώνοντας ότι "αυτό εγγυάται τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών". 

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, όμως οποιαδήποτε απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή για ανάκληση του άρθρου 50 "θα πρέπει να ληφθεί από τον βρετανικό λαό". "Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες αν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε τη Βετανία στο μπλοκ μας, δεν μπορεί να είναι ένας σιωπηλός εταίρος, θα πρέπει να έχει λόγο", είπε, προσθέτοντας: "Μέχρι να ακούσουμε τι έχει να πει η (Τερέζα) Μέι, είναι δύσκολο να λάβουμε απόφαση". Ο Βαράντκαρ φάνηκε επίσης πρόθυμος να "δώσει λίγο περισσότερο χρόνο" στους Βρετανούς και να δείξει ευελιξία. "Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι μια προοπτική, ένα σχέδιο, κάποια διαβεβαίωση ότι μια παράταση δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό το αδιέξοδο επ' άπειρον" είπε, τασσόμενος υπέρ μιας "τελωνειακής ένωσης" της ΕΕ με τη Βρετανία. 

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις τάχθηκε υπέρ μιας μεγαλύτερης παράτασης. "Θα έλεγα ότι η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ είναι ιδανική. Τότε η Βρετανία θα έχει περισσότερο χρόνο για να βρει μια λύση. Μέχρι τον Ιούνιο είναι μικρό το διάστημα. Μια παράταση μέχρι το τέλος του έτους ή μέχρι τον επόμενο Μάρτιο (του 2020) είναι ιδανική", είπε. 

Ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς υπογράμμισε ότι η απόφαση για το τι θα γίνει "επαφίεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και τον βρετανικό λαό" και υπενθύμισε ότι το Λονδίνο έχει τρεις επιλογές: αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αποχώρηση με συμφωνία και ανάκληση του άρθρου 50. 

"Εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν. Δεν είναι δική μας απόφαση", τόνισε. "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η νομιμότητα και η ακεραιότητα των ευρωπαϊκών θεσμών δεν θα πληγεί. Όσο μεγαλύτερη είναι παράταση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος", είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν σημειώνοντας ότι "είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσει η πρωθυπουργός Μέι τι συμβαίνει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο". "Υπάρχει απογοήτευση, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ. Δαπανήσαμε πολύ χρόνο και ενέργεια στο θέμα αυτό και έχουμε τόσα πολλά σημαντικά ζητήματα να προωθήσουμε", κατέληξε. 

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε "αισιόδοξη" ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν το αίτημα της Μέι. "Όμως είναι πολύ πιθανόν η παράταση να είναι μεγαλύτερη απ' όσο ανέφερε η Μέι στην επιστολή της", συμπλήρωσε. 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη Σύνοδο, είπε ότι είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί απόψε να αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. 

"Θα έχουμε πολλές σημαντικές συζητήσεις, για το πόσο μεγάλη θα είναι η παράταση και υπό ποιους όρους... Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα μπορεί να λειτουργήσει", τόνισε. Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ που είπε ότι "δεν είναι βέβαιος" αν θα δοθεί παράταση και ότι "δεν είναι σίγουρο" τι θα σημαίνει αυτό. 

"Πρέπει να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να πετύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit", σημείωσε από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Δήλωσε επίσης "ανοιχτός" στο να συζητήσει μια ευέλικτη παράταση, μέχρι το τέλος του έτους, όμως η Μέι "δεν το έχει ζητήσει", όπως υπενθύμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάκελος Brexit: Πώς η φορολογία δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες

ΕΕ: Εγκρίνεται νέα αναβολή του Brexit - Απειλές για έξοδο χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου

Γεννηματά: Εύλογη παράταση για το Brexit με προϋπόθεση την διενέργεια ευρωεκλογών στην Βρετανία

Μακρόν: Τίποτα δεν είναι δεδομένο για το Brexit

BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ