Brexit: Η Βόρειος Ιρλανδία τορπιλίζει τη συμφωνία με την ΕΕ

Brexit: Η Βόρειος Ιρλανδία τορπιλίζει τη συμφωνία με την ΕΕ
Σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης στα κεντρικά της Ευρωπαϊκής επιτροπής στις Βρυξέλλες. Οι διαπραγματευτές του Brexit συναντήθηκαν αιφνιδίως την Κυριακή, χωρίς όμως η πρόταση των 27 πρεσβευτών να μπορέσει να μετουσιωθεί σε συμφωνία για το διαζύγιο Ευρώπης - Ηνωμένου Βασιλείου. AP

Ο διαπραγματευτής για την Ευρώπη, Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε τους λόγους που παρά την διάχυτη αισιοδοξία, τελικά δεν έχουμε συμφωνία για το διαζύγιο.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η συνάντηση Μπαρνιέ-Ράαμπ για το Brexit την Κυριακή. Οι επίσημοι διαπραγματευτές ΕΕ-Βρετανίας απέρριψαν το σχέδιο στο οποίο είχαν καταλήξει οι 27 πρεσβευτές των κρατών-μελών για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και η συνάντηση των εκπροσώπων των κυβερνήσεων που είχε προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα αφού «τα πράγματα παρέμειναν στάσιμα».

Συνεπώς, όλα εξακολουθούν να παραμένουν στον αέρα σε σχέση με την αποχώρηση της Βρετανίας. Το θέμα των συνόρων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου είναι το βασικό «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. Σκοπός είναι να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα πάνω στο νησί της Ιρλανδίας που θα προκαλέσουν χάος στη εμπορική ροή των προϊόντων.

Μέσα ή έξω η Βόρειος Ιρλανδία;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συμφωνία που δεν προχώρησε προέβλεπε τη συμμετοχή της Βορείου Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά, ενώ η υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία θα παρέμενε μόνο στην τελωνειακή ένωση. Κάτι τέτοιο όμως μέχρι στιγμής αρνείται το Λονδίνο.

Τελικά, φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερο συζήτηση προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν στη συμφωνία που επιθυμούν. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και ο χρόνος πιέζει. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναντ Τουσκ είχε προβλέψει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, δε θα υπάρξει αρκετός χρόνος για οργανωμένο σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας. Πάντως, υπάρχει ακόμη η δυνατότητα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής το Νοέμβριο, αν οι ηγέτες κρίνουν ότι υπάρξει σχετικά καλή εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα