Brexit: Παραμένει το αδιέξοδο - "Όχι" από τη Βουλή των Κοινοτήτων σε όλες τις εναλλακτικές της Συμφωνίας Αποχώρησης

Brexit: Παραμένει το αδιέξοδο - "Όχι" από τη Βουλή των Κοινοτήτων σε όλες τις εναλλακτικές της Συμφωνίας Αποχώρησης
AP

Για τους Ευρωπαίους που παρακολουθούν από τις Βρυξέλλες τις εξελίξεις στη Βρετανία, η έκκληση είναι μία και πάγια: αποφασίστε τι θέλετε. Το Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον "σχεδόν αναπόφευκτη" κρίνει ο Γκι Φερχόφστατ.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας και τις τέσσερις εναλλακτικές επιλογές στη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Αφού καταψήφισαν τρεις φορές τη συμφωνία της Μέι και τάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά οκτώ προτάσεων για να γίνει προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, οι βουλευτές εναντιώθηκαν στις τέσσερις νέες επιλογές που κατατέθηκαν με πρωτοβουλία κοινοβουλευτικών.

Ανάμεσα στις λύσεις που υποβλήθηκαν συγκαταλέγονταν σημειωτέον οι δύο που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη υποστήριξη την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή εκείνη που προέβλεπε να οργανωθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί η όποια συμφωνία για το διαζύγιο και εκείνη που προέβλεπε το ΗΒ να μείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Η τρίτη επιλογή προέβλεπε να ανασταλεί η διαδικασία του Brexit σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης, που έχει αναβληθεί για τη 12η Απριλίου.

Ακόμη, η πρόταση για το μοντέλο «Νορβηγία+», γνωστή επίσης και ως «Ενιαία Αγορά 2.0», προέβλεπε την παραμονή του ΕΕ στην ενιαία αγορά -- συνώνυμη της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων -- όπως η Νορβηγία, αλλά και σε μια εκδοχή της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή να υπάρχει κοινή πολιτική δασμών και εμπορίου.

Η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση του ΗΒ με την ΕΕ απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά έναντι 273 υπέρ· η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία «Ενιαίας Αγοράς 2.0» με την ΕΕ απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά έναντι 261 υπέρ· η πρόταση να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας για το Brexit από τους πολίτες απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά έναντι 280 υπέρ· και η πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ ως λύση της υστάτης προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά έναντι 280 υπέρ.

Το κοινοβούλιο «για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια καθαρή πλειοψηφία» και να εγκρίνει οποιαδήποτε από τις επιλογές που του προτάθηκαν, ήταν η αντίδραση του υπουργού που είναι αρμόδιος για το Μπρέξιτ, του Στίβεν Μπάρκλεϊ.

«Η θέση μας από νομική σκοπιά εξ ορισμού είναι ότι το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε 11 ημέρες» χωρίς συμφωνία, υπενθύμισε.

Ο πολιτικός που είχε υποβάλει την πρόταση «Νορβηγία+», ο Νικ Μπόουλς, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του μετά την απόρριψη της εισήγησής του από τη Βουλή.

«Έδωσα τα πάντα για να προσπαθήσω να βρω έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούσε την οικονομική μας ισχύ και την πολιτική μας συνοχή» αλώβητες, είπε, εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένος. «Παραδέχομαι ότι απέτυχα. Απέτυχα πάνω απ' όλα διότι το κόμμα μου αρνείται να συμβιβαστεί», στηλίτευσε.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει για τέταρτη φορά σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Το αδιέξοδο για τον τρόπο που θα γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει. Για τους Ευρωπαίους που παρακολουθούν από τις Βρυξέλλες, η έκκληση είναι μία και πάγια: αποφασίστε τι θέλετε.

«Η Σφίγγα είναι ανοιχτό βιβλίο σε σύγκριση με το ΗΒ», σχολίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ουδείς γνωρίζει πού κατευθύνεται. Θα θέλαμε να κάνουμε τη Σφίγγα να μιλήσει, να μας πει προς ποια κατεύθυνση θα ήθελε να πάει», συμπλήρωσε.

Ενώ η κυβέρνηση και η Βουλή των Κοινοτήτων πασχίζουν ακόμη να λύσουν τον γρίφο του Brexit, πολλές επιχειρήσεις ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Οι τοποθετήσεις μετά την ψηφοφορία

 Ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ενδεικτικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων, τόνισε ότι η μία από τις προτάσεις απορρίφθηκε με πολύ μικρή διαφορά - τριών ψήφων - και πρόσθεσε ότι εφόσον η πρωθυπουργός μπόρεσε να φέρει την συμφωνία της στη Βουλή τρεις φορές, τότε και στις άλλες επιλογές θα όφειλε να δοθεί η ίδια ευκαιρία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), o Ίαν Μπλάκφορντ, δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του υποστήριξαν τόσο την πρόταση για παραμονή στην ενιαία αγορά, όσο και την πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν και διεμήνυσε ότι η μέρα που η Σκοτία θα κερδίσει την ανεξαρτησία της είναι κοντά.

Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ τόνισε ότι μολονότι καμία πρόταση δεν εξασφάλισε καθαρή πλειοψηφία, το κοινοβούλιο εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αλλά και τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές, στηρίζοντας τη Συμφωνία Αποχώρησης της πρωθυπουργού μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας, βουλευτής των Συντηρητικών Ντομινίκ Γκριβ, υποστήριξε πως είναι προφανές ότι οι λύσεις με την μεγαλύτερη προτίμηση είναι αυτές για την παραμονή στην τελωνειακή ένωση και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, αλλά θα πρέπει οι υποστηρικτές αυτών των προτάσεων να ψηφίσουν και τις δύο επιλογές. «Η συμφωνία της πρωθυπουργού δεν έχει κάτι ιδιαίτερα μαγικό απέναντι στις υπόλοιπες - η σκληρή αλήθεια είναι ότι η δική της συμφωνία είχε λιγότερη υποστήριξη από τις λύσεις που εξετάσαμε σήμερα» είπε.

Το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται να πει στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα πως το Συντηρητικό Κόμμα πιθανόν θα χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα, αφού ούτε το ίδιο, ούτε η χώρα θα άντεχαν νέες πρόωρες εκλογές, ανέφερε μέσω Twitter κορυφαίο στέλεχος του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας "The Times"

Ο Χάμοντ θα πει πως η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει τη δική της συμβιβαστική πρόταση ή να παραδεχθεί πως η Βουλή των Κοινοτήτων δεν κατάφερε να άρει το αδιέξοδο και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν οργανώνοντας νέο δημοψήφισμα, κατά τις πληροφορίες των Times.

Φερχόφστατ: To Brexit χωρίς συμφωνία είναι "σχεδόν αναπόφευκτo"

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «χωρίς συμφωνία» είναι πλέον «σχεδόν αναπόφευκτη», έκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη ο Γκι Φερχόφστατ, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, λίγη ώρα μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των τεσσάρων εναλλακτικών που είχαν προταθεί αντί της Συμφωνίας Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την Τερέζα Μέι.

«Την Τετάρτη θα δοθεί η τελευταία ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από το αδιέξοδο ή να βρεθεί μπροστά στην άβυσσο», έκρινε ο Φερχόφστατ, φιλελεύθερος βέλγος ευρωβουλευτής.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρετανία: Διαδηλωτές για το κλίμα τα έβγαλαν σχεδόν όλα μέσα στο κοινοβούλιο

Τρομακτικό το κόστος της αβεβαιότητας για το Βrexit στη βρετανική οικονομία

Brexit: Υπομονή τέλος, λέει ο Γιούνκερ

SHARE:

24Media Network