Brexit: Την Τετάρτη η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Μέι

Brexit: Την Τετάρτη η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Μέι
Τερέζα Μέι AP

Η διαδικασία καθαίρεσης της Τερέζα Μέι από τον πρωθυπουργικό θώκο ξεκίνησε μετά την αποστολή 48 επιστολών από βουλευτές των Τόρις. Στον αέρα το Brexit.

Την διαδικασία καθαίρεσης της Τερέζα Μέι ξεκίνησαν βουλευτές του κόμματός της, οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις 48 επιστολές που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής.

Η διαδικασία ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη στις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση το ταχύτερο δυνατό, σημείωσε.

Yπενθυμίζεται ότι η Τερέζα Μέι, ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά το δημοψήφισμα του 20116 που κατέληξε υπέρ του Brexit, και βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη δυσαρέσκεια εξαιτίας της συμφωνίας που έκανε με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.

Μέι: Θα αντικρούσω την πρόταση με όποιο τρόπο μπορώ

“Θα αντικρούσω αυτή την πρόταση με όποιον τρόπο μπορώ”, τόνισε η βρετανή πρωθυπουργός σε διάγγελμά της από την Downing Street.  “Υπηρέτησα αυτό το κόμμα”, είπε η πρωθυπουργός Μέι και θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις” στην σημερινή ψηφοφορία. “Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον και θεωρώ ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, “είναι στο χέρι μας”.

“Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο”, είπε η Μέι και σημείωσε ότι θα παραμείνει στο Λονδίνο και δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπως είχε προγραμματίσει.

Η Μέι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.

“Μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας”. 

Μπρέιντι: Δεν μπορεί να εξεπλάγη από την πρόταση

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξεπλάγη σχετικά με την ενεργοποίηση της πρότασης μομφής εναντίον της και θέλει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής των Τόρις που θα διοργανώσει την ψηφοφορία Γκέιαμ Μπρέιντι.

Ερωτηθείς πως αντέδρασε η Μέι όταν της τηλεφώνησε χθες το βράδυ για να της ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία, ο Μπρέιντι, πρόεδρος της ονομαζόμενης Επιτροπής 1922, απάντησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC: “Δεν θέλω να αναφερθώ στη διάθεση της πρωθυπουργού, αλλά πιστεύω ότι έχει επαγγελματική (συμπεριφορά) και ότι θέλει να προχωρήσει (η διαδικασία) το ταχύτερο δυνατό”.

Από τη δική μου πλευρά πιστεύω ότι είναι σαφές προς το συμφέρον της χώρας, όπως και προς το συμφέρον της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος”, πρόσθεσε.

Στον αέρα το Brexit

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Ντέβιντ Γκακ, δήλωσε πως η διαδικασία της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, θα πρέπει να καθυστέρησei.

“Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε μορφής συμφωνίας με την ΕΕ θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτο πως αν χάσει την ψηφοφορία απόψε το βράδυ θα χρειαστεί να καθυστερήσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50”, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC. “Δεν θεωρώ ότι θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα