Χάος στο Χονγκ Κονγκ: Εισβολή αστυνομικών στο Πολυτεχνείο - Συλλήψεις φοιτητών

Φωτιά στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής.
Φωτιά στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής. AP

Φωτιά στην είσοδο του πανεπιστημίου έβαλαν διαδηλωτές, όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εισέλθουν. Αντισυνταγματική η απαγόρευση χρήσης μάσκας, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έσπασε τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φοιτητές στην Πολυτεχνική Σχολή και εισήλθε στον χώρο για να συλλάβει τους διαδηλωτές.

Εκατοντάδες διαδηλωτές βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό της Πολυτεχνικής Σχολής, έχοντας αποκλείσει τους δρόμους γύρω από την πανεπιστημιούπολη έπειτα από συγκρούσεις δύο ημερών. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την κεντρική είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισβάλουν.

Αντισυνταγματική η απαγόρευση χρήσης μάσκας

Στο μεταξύ, αντισυνταγματικό κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε τον προηγούμενο μηνα από την κυβέρνηση και το οποίο απαγόρευε τη χρήση μάσκας ή άλλου καλύμματος του προσώπου στις διαδηλώσεις.

«Οι περιορισμοί που επιβάλλει στα θεμελιώδη δικαιώματα (…) ξεπερνούν αυτό που είναι λογικά απαραίτητο», εκτίμησε το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με περίληψη της απόφασής του που αποτελεί νίκη για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους εδώ και πέντε μήνες.

Αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του το 1997 στην Κίνα, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν τον Οκτώβριο να απαγορεύσουν τη χρήση μάσκας στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ επικαλέστηκε μία διάταξη του 1922 που δεν είχε εφαρμοστεί μετά τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Προκειμένου να μην μπορούν να τους ταυτοποιήσουν οι διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις φορώντας μάσκες. Κάποιοι φορούν μάλιστα και κράνη, γυαλιά προστασίας ή αντιασφυξιογόνες μάσκες ώστε να προστατευθούν από τα δακρυγόνα και τις βομβίδες που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνα, Χονγκ Κονγκ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χονγκ Κονγκ: Σκηνικό "πολέμου" με μολότοφ και δακρυγόνα - Απειλές για χρήση πραγματικών σφαιρών

Συνεχίζονται οι οδομαχίες στο Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές εκτοξεύουν βέλη και μολότοφ κατά των αστυνομικών

SHARE: