Χάος στη Βρετανία: Έλλειψη καυσίμων λόγω λίγων οδηγών φορτηγών

Κίνηση σε δρόμο του Λονδίνου
Κίνηση σε δρόμο του Λονδίνου 2021KIRSTY WIGGLESWORTH/AP

Τεράστιες ουρές στα βενζινάδικα της Βρετανίας προκειμένου να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους, καθώς τα καύσιμα τελειώνουν. Με χαλάρωση των κανονισμών για τους ξένους οδηγούς φορτηγών, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση.

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαλαρώσει προσωρινά τους κανονισμούς σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις εισόδου, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ξένους οδηγούς φορτηγών, την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις, μεταξύ άλλων στην προμήθεια καύσιμων.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα εκδώσει βραχυπρόθεσμα έως και 5000 προσωρινές θεωρήσεις εισόδου (visa), μπροστά στην έλλειψη περίπου 100.000 ξένων οδηγών βαρέων οχημάτων, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία και το Brexit.

ADVERTISING

Μια απόφαση, η οποία θα ισοδυναμούσε με στροφή 180 μοιρών για τον Βρετανό πρωθυπουργό, η κυβέρνηση του οποίου αυστηροποίησε τους μεταναστευτικούς νόμους μετά το Brexit και επέμεινε στην ανάγκη να μπει τέλος στην εξάρτηση της Βρετανίας από το εργατικό δυναμικό ξένων χωρών.

Οι ελλείψεις, που έχει προκαλέσει η απουσία οδηγών, επηρεάζουν τον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά επίσης εκείνον της ενέργειας, με αποτέλεσμα το κλείσιμο πρατηρίων καυσίμων.

Σε λίγες ημέρες, τεράστιες ουρές αναμονής σχηματίστηκαν μπροστά από τα βενζινάδικα, όπου οι Βρετανοί, αψηφώντας τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για ηρεμία, συγκέντρωναν αποθέματα καυσίμων.

«Θέλω απλά να γεμίσω για να πάω για δουλειά. Ο κόσμος γεμίζει μπιτόνια, είναι γελοίο», δήλωσε ο Μάικ Ντέιβι, ένας οδηγός ηλικίας 56 ετών, που περίμενε για πάνω από μισή ώρα, προκειμένου να βάλει βενζίνη σε έναν πρατήριο καυσίμων στο Κεντ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Το πρόβλημα με τους οδηγούς φορτηγών

Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, στη Βρετανία υπάρχει έλλειψη 100.000 οδηγών φορτηγών, η οποία οφείλεται στον κορονοϊό αλλά και στο Brexit. Περίπου 25.000 οδηγοί από την ΕΕ έφυγαν το 2020 και δεν επέστρεψαν στη χώρα ενώ εκκρεμούν οι εξετάσεις για 40.000 άλλους.

Ο τομέας των εμπορευματικών μεταφορών και της εφοδιαστικής ζητά από την κυβέρνηση εδώ και μήνες να θεσπίσει προσωρινή απαλλαγή από τους κανονισμούς της μετανάστευσης, για τους οδηγούς όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά από ολόκληρο τον κόσμο, για να μειωθούν τα κενά. Η κυβέρνηση έχει απορρίψει τις προτάσεις τους, υποστηρίζοντας ότι μοναδική λύση είναι η πληρωμή και η εκπαίδευση Βρετανών οδηγών.

Οι στατιστικές του κλάδου δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη στον τομέα εδώ και μια δεκαετία καθώς οι οδηγοί μετακινούνται σε πιο ελκυστικά επαγγέλματα. Η οδήγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ακόμη λιγότερο ελκυστική από ό,τι στην υπόλοιπη ήπειρο, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν τουαλέτες, ντους και καντίνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία
SHARE:

24Media Network