Χάος στο Μπέλγκοροντ: Ρώσοι αντάρτες κατά του Πούτιν ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν ρωσικό χωριό

Χάος στο Μπέλγκοροντ: Ρώσοι αντάρτες κατά του Πούτιν ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν ρωσικό χωριό
Εικόνα από χωριό που φέρεται να κατέλαβαν Ρώσοι αντικαθεστωτικοί

Μάχες στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, καθώς ρωσικές αντάρτικες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν ένα συνοριακό χωριό. Καθεστώς αντιτρομοκρατίας στην περιοχή, με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να έχουν σταλεί για "την εξάλειψη του εχθρού".

Μάχες ξέσπασαν τη Δευτέρα (22/05) κατά μήκος των ρωσικών συνόρων με την Ουκρανία, αφού οι αυτοαποκαλούμενες ρωσικές αντάρτικες δυνάμεις ξεκίνησαν μια διασυνοριακή επιδρομή και ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν ένα συνοριακό χωριό.

Η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως πολιτοφυλακή κατά του Κρεμλίνου που επιδιώκει να απελευθερώσει τη Ρωσία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίστηκε ότι πέρασε τα σύνορα και κατέλαβε τον οικισμό Kozinka, ενώ έστειλε μονάδες στην πόλη Grayvoron στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις μάχες, οι οποίες φέρεται να συνεχίζονται. Πλάνα από την επιδρομή, που υποτίθεται ότι προέρχεται από ένα συνοριακό σημείο ελέγχου στο Grayvoron, δείχνει θύματα, συμπεριλαμβανομένου βίντεο με έναν Ρώσο αξιωματικό ξαπλωμένο μπρούμυτα σε μια λίμνη αίματος δίπλα σε ρωσικά διαβατήρια και άλλα έγγραφα διάσπαρτα στο έδαφος. Στο βίντεο φαίνονται επίσης τεθωρακισμένα οχήματα να περνούν ένα φυλάκιο.

Το αυξανόμενο χάος στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, όπου οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» το βράδυ της Δευτέρας. Τόσο η Ρωσία όσο και Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μάχονται στα σύνορα.

Οποιαδήποτε κατάληψη εδάφους δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους δημοσιογράφους στο σημείο. Μια άλλη πολιτοφυλακή κατά του Κρεμλίνου, το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών, του οποίου ηγείται ένας εξέχων Ρώσος εθνικιστής, δήλωσε επίσης ότι συμμετείχε στην επιδρομή. Η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας δεν είναι γνωστό να συμμετείχε σε σημαντικές μάχες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είμαστε οι ίδιοι Ρώσοι με εσάς», ανέφερε μια δήλωση που δημοσίευσε η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μας διακρίνει μόνο το γεγονός ότι δεν θέλαμε πλέον να δικαιολογούμε τις ενέργειες των εγκληματιών στην εξουσία και πήραμε τα όπλα για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και τη δική σας. Σήμερα όμως είναι καιρός να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη για το μέλλον του. Είναι καιρός να μπει ένα τέλος στη δικτατορία του Κρεμλίνου».

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα ρωσικό ελικόπτερο Mi-8 πάνω από την Kozinka και βίντεο με καπνό να αναδύεται από τον οικισμό με τους ήχους των σειρήνων έκτακτης ανάγκης να ακούγονται καθαρά. Εκατοντάδες αυτοκίνητα μαγνητοσκοπήθηκαν να φεύγουν από την περιοχή. «Συμβαίνει κάτι τρομακτικό», είπε μια γυναίκα που κινηματογραφούσε από το παράθυρό της.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μπέλγκοροντ επιβεβαίωσε μια επίθεση τη Δευτέρα, γράφοντας ότι «ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας εισήλθε στο έδαφος της περιφέρειας Grayvoron. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαζί με τη συνοριακή υπηρεσία, τη Rosgvardiya και την FSB, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη του εχθρού».

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν είχε ενημερωθεί για τη διασυνοριακή εισβολή, προσθέτοντας ότι η Μόσχα πιστεύει ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί για να «αποσπάσει την προσοχή» από την Μπαχμούτ.

Η Ουκρανία έχει αποκηρύξει τη σύνδεση με τους Ρώσους παρτιζάνους μαχητές, λέγοντας ότι ενεργούν ανεξάρτητα και δεν υπόκεινται σε στρατιωτικό έλεγχο.

«Ναι, σήμερα το Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα και η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας, που αποτελούνται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ξεκίνησαν μια επιχείρηση για την απελευθέρωση αυτών των εδαφών της περιοχής του Μπέλγκοροντ από το λεγόμενο καθεστώς Πούτιν και την απώθηση του εχθρού και να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη ζώνη ασφαλείας για την προστασία του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Andriy Yusov, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας έγραψε ότι το Κίεβο δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις, αλλά στη συνέχεια τις συνέκρινε με ειρωνικό τρόπο με την προηγούμενη χρήση δυνάμεων εξουσιοδοτημένων από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. «Όπως γνωρίζετε, τανκς πωλούνται σε οποιοδήποτε ρωσικό στρατιωτικό κατάστημα και παράνομες αντάρτικες ομάδες αποτελούνται από Ρώσους πολίτες», έγραψε ο Mykhailo Podolyak.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα