Charlie Hebdo: Ο Ολλανδός σκιτσογράφος που γλίτωσε το θάνατο γιατί άργησε στο ραντεβού

default image

Ο Ολλανδός σκιτσογράφος Willem Holtrop, ζει στη Γαλλία και συνεργάζεται με την Charlie Hebdo από το πρώτο κιόλας φύλλο της. Την ημέρα της μοιραίας επίεθσης είχε ραντεβού στα γραφεία της εφημερίδας. Όμως η τύχη ήταν με το μέρος του

Ο Willem Holtrop είναι βραβευμένος σκιτσογράφος και συνεργάζεται από το 1970 με τη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, που το πρωί της Τετάρτης δέχθηκε άνανδρη επίθεση από μασκοφόρους εκτελεστές που πήραν τη ζωή από 12 ανθρώπους.

Την ώρα της επίθεσης ο Willem βρισκόταν καθ’ οδόν για τα γραφεία της εφημερίδας, όπου είχε ραντεβού με τη συντακτική ομάδα στις 12.00. Ευτυχώς για εκείνοςν καθυστέρησε στο ραντεβού του.

“Έχασα συνεργάτες και φίλους” δήλωσε ο 73χρονος σκιτσογράφος, γι αυτό είναι ύψιστης σημασίας η εφημερίδα να συνεχίσει την εβδομαδιαία της έκδοση.

Ο Willem ζει στη Γαλλία από το 1968, όταν είχε προκαλέσει αίσθηση με αντιπολεμικά του καρτούν για το Βιετνάμ, που δημοσιεύονταν συχνά στη Liberation.

Επικίνδυνο επάγγελμα

“Η δουλειά μας έχει γίνει πολύ επικίνδυνη” ομολόγησε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να σκεφτεί αντίστοιχη επίθεση στην ιστορία του Τύπου που να ξεκληρίστηκε ολοκληρη η συντακτική ομάδα μιας εφημερίδας.

“Όμως δεν πρέπει να το αφήσω να με τρομοκρατήσει. Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να συνεχίσουμε να αυτό που κάνουμε, περισσότερο από ποτέ”

Η έκδοση του 1 εκατομμυρίου

Όπως ανακοινωσε ο δικηγόρος Richard Malka, η εφημερίδα θα συνεχίσει να εκδίδεται. Η έκδοση της επόμενης εβδομάδας θα κυκλοφορήσει σε ένα εκατομμύρια αντίτυπα, ένα τεράστιο τιράζ για τα δεδομένα της Charlie Hebdo που συνήθως τύπωνε 60.000 φύλα. 

Πηγή: The Irish Times

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα