‘Χαστούκι’ από το ουγγρικό Κοινοβούλιο στον Ορμπάν

default image

Δεν πέρασε από το ουγγρικό Κοινοβούλιο η αναθεώρηση του Συντάγματος που θα απαγόρευε την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στη χώρα

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απέτυχε σήμερα να εγγράψει την εχθρική πολιτική του προς τους μετανάστες στο Σύνταγμα, η αναθεώρηση του οποίου προς αυτή την κατεύθυνση απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο.

Το κόμμα Fidesz του Ορμπάν το οποίο υφίσταται έναν άνευ προηγουμένου νομοθετικό εξευτελισμό μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει για δύο ψήφους την πλειοψηφία των δύο τρίτων που ήταν απαραίτητη προκειμένου να περάσει αυτή την αναθεώρηση που θα καθιστούσε παράνομη, κατά το ουγγρικό δίκαιο, τη μετεγκατάσταση από την ΕΕ προσφύγων στην Ουγγαρία.

Η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης δεν εξασφάλισε την υποστήριξη ούτε των βουλευτών της αριστεράς, ούτε εκείνες του ακροδεξιού κόμματος Jobbik.

Αν και επί της αρχής ήταν υπέρ του μέτρου, το Jobbik έθεσε ως όρο για να το ψηφίσει την κατάργηση από την κυβέρνηση του καθεστώτος που προβλέπει, από το 2013, τη χορήγηση αδειών παραμονής στους πλούσιους επενδυτές εκτός Ευρώπης, μια απόκλιση της κυβερνητικής πολιτικής που είχε απορρίψει ο Ορμπάν.

Το Jobbik έκρινε πως αυτές οι παρεκκλίσεις συνιστούν ένα άνοιγμα στη μετανάστευση καθώς και έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους, καθώς “πλούσιοι τρομοκράτες”, σύμφωνα με το κόμμα αυτό, μπορεί να επωφεληθούν θεωρητικά από το μέτρο αυτό.

Μετά την ψηφοφορία το Jobbik ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίζει το σχέδιο νόμου του Βίκτορ Όρμπαν μόλις η κυβέρνηση καταργήσει το καθεστώς αυτό.

Αν και ήταν παρόντες στο ημικύκλιο, οι βουλευτές του Jobbik, όπως και οι σοσιαλιστές, δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε: ” Προδότης είναι εκείνος που αφήνει να εισέλθουν οι τρομοκράτες έναντι χρημάτων”, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης έλαβε 131 ψήφους, εκείνες του Fidesz και του μικρού χριστιανο-δημοκράτη εταίρου του. Η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν 133 ψήφοι.

Το κείμενο προέβλεπε ότι θα καθίστατο αντισυνταγματική βάσει του ουγγρικού δικαίου η μετεγκατάσταση μεταναστών στη χώρα στο πλαίσιο των ποσοστώσεων της ΕΕ.

Στις αρχές Οκτωβρίου ένα δημοψήφισμα που είχε διοργανώσει ο Ορμπάν για το θέμα αυτό είχε συγκεντρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία αλλά η συμμετοχή δεν είχε ξεπεράσει το 50% προκειμένου να αποκτήσει νομική αξία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα