Χιλή: Αρση του λοκ-ντάουν στο Σαντιάγο μόνο για τις πλούσιες συνοικίες

Χιλή: Αρση του λοκ-ντάουν στο Σαντιάγο μόνο για τις πλούσιες συνοικίες
Σαντιάγο, Χιλή. AP

Το λοκ-ντάουν στο Σαντιάγο αίρεται σταδιακά, μόνο όμως για τις πλουσιότερες και λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας της Χιλής.

Το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί σε συνοικίες της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας της Χιλής, θα αρχίσει να αίρεται κατά στάδια από την Τρίτη 28η Ιουλίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας, ο Ενρίκε Πάρις.

Οι κάτοικοι των λιγότερο πυκνοκατοικημένων και πλουσιότερων ανατολικών συνοικιών θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται κατά μικρές ομάδες και να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς να απαιτείται άδεια από την αστυνομία, όπως ίσχυε ως τώρα τις καθημερινές και κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και των εισαγωγών στα νοσοκομεία μειώνεται τις τελευταίες ημέρες. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως κατέγραψε 76 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.545 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο.

Συνολικά, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται σε 8.914 νεκρούς επί συνόλου 341.304 ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Κατά τους υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η Χιλή κατατάσσεται όγδοη παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χιλής, είναι διαθέσιμα 527 μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνευστικής λειτουργίας στα νοσοκομεία και τις κλινικές όλης της χώρας. Στο Σαντιάγο έχει επιβληθεί ένα από τα πιο μακρά χρονικά και αυστηρότερα lockdown στον κόσμο. Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσής της στην οικονομία είναι βαρύς.

Η ανεργία έφθασε το 11,2% μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου, ενώ η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την κατάρτιση του προϋπολογισμού προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,5% το 2020. Ο Ενρίκε Πάρις επισήμανε ότι η διαδικασία άρσης των μέτρων ενδέχεται να ανασταλεί, ή ακόμη και να αντιστραφεί, εάν διαπιστωθεί ότι σημειώνεται νέα άνοδος του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα βήμα-βήμα για να αποκατασταθεί η υγεία των Χιλιανών και να ξανασταθεί η Χιλή στα πόδια της», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα