Χιλή: Ερχεται “καυτός” Μάρτιος κινητοποιήσεων και απεργιών

Χιλή: Ερχεται “καυτός” Μάρτιος κινητοποιήσεων και απεργιών
Διαδηλωτής στη Χιλή AP

Ο "Σεπτέμβρης" της Χιλής (Μάρτιος) αναμένεται καυτός στο πεδίο των κοινωνικών διεκδικήσεων στο πλαίσιο του κινήματος που αναπτύχθηκε στη χώρα το τελευταίο πεντάμηνο.

Ο Μάρτιος για τη Χιλή είναι ο αντίστοιχος Σεπτέμβρης της Ελλάδας. Πρόκειται για το μήνα κατά τον οποίο οι Χιλιανοί βάζουν πάλι μπρος τις μηχανές μετά τις θερινές διακοπές, τα σχολεία αρχίζουν και γενικά η ρουτίνα αποκαθίσταται ύστερα από την καλοκαιρινή ραστώνη.

Στη σχεδόν επαναστατημένη Χιλή του 2020, τα παραπάνω σημαίνουν και επανέναρξη των δυναμικών κινητοποιήσεων των προηγούμενων μηνών που έφερε σε τρομερά δύσκολη δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα και στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους λόγω της πολύ σκληρής καταστολής από την αστυνομία και το στρατό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου είναι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις οι οποίες, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, μπορεί και να πληθύνουν.

Ας τις δούμε αναλυτικά

Δευτέρα 2 Μαρτίου: Σούπερ Δευτέρα κινητοποιήσεων, όπως κάθε πρώτη Δευτέρα το μήνα. Αφιερωμένη στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Τετάρτη 4 Μαρτίου: Αρχίζει η σχολική χρονιά και οι μαθητές μπαίνουν και πάλι στη μάχη.

Κυριακή 8 Μαρτίου: Κινητοποιήσεις σ’ όλην την επικράτεια της Χιλής για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στη Χιλή έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο φεμινιστικό κίνημα.

Δευτέρα 9 Μαρτίου: Απεργία προγραμματισμένη από τα Συνδικάτα αλλά και τα κοινωνικά κινήματα της χώρας.

Τετάρτη 11 Μαρτίου: Πιθανή κινητοποίηση για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πινιέρα (11 Μαρτίου του 2018, σε δεύτερη θητεία).

Παρασκευή 20 Μαρτίου: Κινητοποίηση των ιθαγενών Μαπούτσε.

Κυριακή 29 Μαρτίου: Ημέρα του “νεαρού μαχητή” στη μνήμη των αδελφών Ραφαέλ και Εδουάρδο Βεργκάρα Τολέδο που δολοφονήθηκαν από τους καραμπινιέρους του Πινοσέτ στις 29 Μαρτίου του 1985.

Τρίτη 31 Μαρτίου: Κινητοποίηση των συνταξιούχων της Χιλής και των κινημάτων για καλύτερες συντάξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα