“Ο βιαστής είσαι εσύ”: Η φωνή των γυναικών της Χιλής ηχεί σε ολόκληρο τον κόσμο

“Ο βιαστής είσαι εσύ”: Η φωνή των γυναικών της Χιλής ηχεί σε ολόκληρο τον κόσμο
Γυναίκες διαδηλώτριες στη Χιλή Youtube

"Δεν φταίω εγώ για το πού βρισκόμουν, ούτε για το τί φορούσα. Ο βιαστής είσαι εσύ. Είναι η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος", τραγουδούν με μία φωνή γυναίκες στη Χιλή.

Οι φωνές των διαδηλωτών που βρίσκονται στους δρόμους της Χιλής δεν έχει σιγήσει από τις 18 Οκτωβρίου που ξέσπασε το κίνημα διαμαρτυρίας στη Χιλή.

Ο λαός μέσω των συνεχών κινητοποιήσεων ζητάει από την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τα εργατικά συνδικάτα να ζητούν να φτάσει τα 500.000 πέσος (625 δολάρια) από 301.000 πέσος (400 δολάρια) που είναι τώρα, ενώ ταυτόχρονα η οργή ξεχειλίζει λόγω της εκτεταμένης καταστολής και χρήσης υπέρμετρης βίας από το κράτος.

Μέσα στο πολεμικό κλίμα που επικρατεί στη Χιλή, εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από ταινία εκτυλίσσονται στους δρόμους του Σαντιάγο, με τον κόσμο να χορεύει, να τραγουδάει, να φιλιέται και να αντιδράει στη βία της αστυνομίας.

Τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες κάνει ένα ακόμη βίντεο που δείχνει χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους του Σαντιάγο να χορεύουν ρυθμικά και να τραγουδούν με παλμό και με μία φωνή συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή και τους βιασμούς που έχουν υποστεί.

Με κεντρικό σύνθημα “Ένας βιαστής στο δρόμο σας”, το τραγούδι δημιουργήθηκε από τη χιλιανή φεμινιστική ομάδα #LasTesis και εξαπλώνεται όχι μόνο στη Χιλή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Γυναίκες με τα μάτια δεμένα με μαύρο μαντήλι – πιθανώς για τον συμβολισμό της καθολικότητας του φαινομένου-, ενώνουν τις φωνές τους και καταγγέλλουν συλλογικά την πατριαρχία.

“Δεν φταίω εγώ για το πού βρισκόμουν, ούτε για το τί φορούσα. Ο βιαστής είσαι εσύ. Είναι η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος”.

Η κρίση που συγκλονίζει τη Χιλή είναι η σοβαρότερη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990. Μέχρι στιγμής 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα