Χιλή: Αυξήσεις στις συντάξεις ανακοίνωσε ο Πινιέρα

O Σεμπάστιαν Πινιέρα
O Σεμπάστιαν Πινιέρα AP

Η αφόρητη πίεση που του ασκεί ο λαϊκός παράγοντας ανάγκασε τον Σεμπάστιαν Πινιέρα να πάρει μέτρα και στις συντάξεις.

H λαϊκή εξέγερση στη Χιλή φαίνεται ότι έχει χειροπιαστά αποτελέσματα ακόμα και σε θέματα όπως το ασφαλιστικό.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινιέρα ανακοίνωσε σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σε μία προσπάθεια να αυξηθούν οι πενιχρές συντάξεις (που αναγκάζουν πολλούς Χιλιάνους να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση) αλλά και να βάλει στο παιχνίδι τους εργοδότες που σύμφωνα με το ισχύον σύστημα δεν πληρώνουν καν εισφορές.

Το νέο σύστημα προβλέπει την ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης στο οποίο θα συνδράμουν και οι εργοδότες με μία εισφορά περίπου 3%.

Ο Πινιέρα ανακοίνωσε ότι θα ωφεληθούν περίπου 500.000 συνταξιούχοι, περισσότερο γυναίκες και ηλικιωμένοι μεγάλης εξάρτησης που φυσικά δεν μπορούν να εργαστούν.

Η σύνταξη των ανδρών με μίνιμουμ 12 χρόνια ασφάλισης θα αυξηθεί κατά περίπου 70 δολάρια ενώ η σύνταξη των γυναικών με μίνιμουμ 8 χρόνια ασφάλισης κατά 90 δολάρια.

Το ισχύον συνταξιοδοτικό σύστημα Χιλή χρηματοδοτείται μόνο από τους εργαζόμενους και έχει σε κυρίαρχο ρόλο τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που συγκεντρώνουν και διαχειρίζονται τις εισφορές. Οι συντάξεις τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πενιχρές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χιλή
SHARE:

24Media Network