Χιλή: Τα πράγματα θυμίζουν Πινοσέτ και ταινίες του χόλιγουντ

Χιλή: Τα πράγματα θυμίζουν Πινοσέτ και ταινίες του χόλιγουντ
Διαδηλώσεις στη Χιλή κατά της Κυβέρνησης AP

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις της Χιλής δημιουργούν σκηνικά κατασκοπευτικής ταινίας στους δρόμους. Θρίλερ με τους εξαφανισμένους πολίτες.

Πράγματα που δεν τιμούν τη δημοκρατία και θυμίζουν άλλες εποχές που οι πολίτες επιθυμούν να ξεχάσουν γίνονται στη Χιλή τις τελευταίες 10 ημέρες.

Ειδικά με το ζήτημα της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και αρχίζει να θυμίζει ταινία του χόλιγουντ.

Κατά το βράδυ έχεις δικαίωμα να κυκλοφορήσεις μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Για το σοβαρό αυτό λόγο ο πολίτης οφείλει να ενημερώσει το αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς του και εν συνεχεία να λάβει την άδεια για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του.

Αν προκύψει ανάγκη για διακομιδή σε νοσοκομείο με ιδιωτικό μέσο ακολουθείται ειδική διαδικασία. Ο οδηγός υποχρεούται να ανάψει τα αλάρμ του αυτοκινήτου του όσο είναι σε κίνηση ενώ παράλληλα οφείλει να έχει κρεμασμένο ένα λευκό μαντήλι από το παράθυρο. Το τελευταίο αποτελεί σήμα στους “καραμπινιέρι” ότι το όχημα κατευθύνεται σε νοσοκομείο.

Σε περίπτωση που πολίτης παραβιάσει το στρατιωτικό νόμο και συλληφθεί να κυκλοφορεί έξω για μη σοβαρό λόγο η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Αν συλληφθεί από το στρατό, οι στρατιώτες του φορούν χειροπέδες και στη συνέχεια ειδοποιούν την αστυνομία. Σε περίπτωση σύλληψης από την αστυνομία, οι συλληφθέντες οδηγούνται κατευθείαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Κατά πληροφορίες είναι παρά πολλά τα κρούσματα ξυλοδαρμών μέσα στα τμήματα.

Στους δρόμους του Σαντιάγο από την αρχή της κρίσης έως σήμερα παραμένουν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες. Είναι δε τόσο μεγάλος ο οίστρος των στρατιωτικών που στο δρόμο έχουν βγει και τεταρτοετείς της χιλιανής σχολής του στρατού (αντίστοιχη της ελληνικής σχολής των Ευελπίδων).

Τέλος, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι πολίτες παραμένουν εδώ και ημέρες… εξαφανισμένοι. Οι οικείοι τους τους αναζητούν παντού, απευθύνονται στις αρχές αλλά ουδείς τους διαφωτίζει για το που βρίσκονται οι αγαπημένοι τους άνθρωποι. Αυτό και αν θυμίζει εποχές Πινοσέτ…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα