Χονγκ Κονγκ: Καταδίκη βιβλιοπώλη που είχε “εξαφανιστεί” το 2015

Χονγκ Κονγκ: Καταδίκη βιβλιοπώλη που είχε “εξαφανιστεί” το 2015
AP

Το δικαστήριο του Νίνγκμπο στην ανατολική Κίνα έκρινε ένοχο τον 55χρονο Γκούι επειδή "παρείχε παρανόμως απόρρητες πληροφορίες στο εξωτερικό".

Κινέζικο δικαστήριο καταδίκασε τη Δευτέρα τον κινεζικής καταγωγής Σουηδό πολίτη Γκούι Μινχάι σε δέκα χρόνια κάθειρξη επειδή «παρείχε παρανόμως απόρρητες πληροφορίες στο εξωτερικό», μια υπόθεση που ενδέχεται να προκαλέσει νέα διπλωματική ένταση μεταξύ Πεκίνου και Στοκχόλμης.

Το δικαστήριο του Νίνγκμπο στην ανατολική Κίνα έκρινε χθες ένοχο τον 55χρονο Γκούι επειδή «παρείχε παρανόμως απόρρητες πληροφορίες στο εξωτερικό», χωρίς να διευκρινίσει τι είδους πληροφορίες ήταν αυτές, ενώ του στέρησε τα πολιτικά του δικαιώματα για πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Γκούι είχε ζητήσει το 2018 να λάβει εκ νέου την κινεζική υπηκοότητα. Άλλωστε η Κίνα δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα.

Ο ίδιος «παραδέχθηκε την ενοχή του, δέχθηκε την ετυμηγορία και δεν θα ασκήσει έφεση», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Ο Γκούι εργαζόταν για τον εκδοτικό οίκο Mighty Current στο Χονγκ Κονγκ. Εκμεταλλευόμενος τις ελευθερίες τις οποίες χαίρει η ημι-αυτόνομη κινεζική περιοχή ο εκδοτικός οίκος εξέδιδε βιβλία με πικάντικες ιστορίες για την προσωπική ζωή Κινέζων αξιωματούχων, τα οποία ήταν απαγορευμένα στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο Γκούι και τέσσερις άλλοι συνάδελφοί του εξαφανίστηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2015. Όλοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός από εκείνον.

Ο Γκούι εξαφανίστηκε όταν βρισκόταν σε διακοπές στην Ταϊλάνδη προτού επανεμφανιστεί σε ένα κινεζικό κέντρο κράτησης και «ομολογήσει» σε συνέντευξή του στην κινέζικη κρατική τηλεόραση την εμπλοκή του σε ένα τροχαίο ατύχημα το 2003.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τον άφησαν ελεύθερο τον Οκτώβριο του 2017, όμως σύμφωνα με την κόρη του Άντζελα Γκούι είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στην πόλη Νίνγκμπο.

Συνελήφθη ξανά τον Ιανουάριο του 2018 σε ένα τραίνο την ώρα που ταξίδευε για το Πεκίνο συνοδευόμενος από Σουηδούς διπλωμάτες για ένα ιατρικό ραντεβού.

Μετά τη δεύτερη «εξαφάνισή» του ο Γκούι εμφανίστηκε στην κινεζική κρατική τηλεόραση να κατηγορεί τη Σουηδία ότι τον χρησιμοποίησε σαν «πιόνι» και να παραδέχεται ότι «παραβίασε τους νόμους έπειτα από αίτημα της Σουηδίας».

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν συχνά την Κίνα ότι αναγκάζει κρατούμενους να κάνουν δημόσιες «ομολογίες».

Αντίποινα

Όμως η νέα καταδίκη του Γκούι ενδέχεται να οξύνει εκ νέου την ένταση μεταξύ Κίνας και Σουηδίας, οι σχέσεις των οποίων διαταράχθηκαν μετά τη σύλληψη του Γκούι.

Η Στοκχόλμη είχε καταδικάσει τον Φεβρουάριο του 2018 τη «βίαιη» σύλληψή του στο τραίνο, εκτιμώντας ότι παραβίασε «τους θεμελιώδεις διεθνούς κανόνες για την προξενική υποστήριξη».

Και η Κίνα είχε εκφράσει την οργή της όταν τον Νοέμβριο του 2019 η Σουηδή υπουργός Πολιτισμού είχε απονείμει στον Γκούι το βραβείο της ένωσης υπεράσπισης συγγραφέων PEN.

Ο πρεσβευτής της Κίνας είχε απειλήσει τη Στοκχόλμη με «αντίποινα», ενώ το Πεκίνο ακύρωσε την επίσκεψη στη Σουηδία δύο σημαντικών αντιπροσωπειών Κινέζων εργοδοτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα