Χρεοκοπία Thomas Cook: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Χρεοκοπία Thomas Cook: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις
Επιβάτες περιμένουν στο αεροδρόμιο της Μαγιόρκα. AP

Η είδηση που έχει κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες 24 ώρες είναι πέρα από κάθε αμφιβολία η κατάρρευση της Thomas Cook. Ιδού πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

H χρεοκοπία της Thomas Cook δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Παρακάτω θα διαβάσετε πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την εταιρία, την κατάρρευσή της και το πως πρόκειται να εξυπηρετηθούν οι θιγόμενοι.

1. Ποιοι θίγονται

Επηρεάζεται πραγματικά πολύς κόσμος. H Thomas Cook μεσολαβούσε για ξενοδοχεία και άλλου τύπου θέρετρα αλλά και σε αεροπορικές εταιρίες. Οι δραστηριότητές της “αγγίζουν” ετησίως 19 εκατομμύρια ταξιδιώτες ενώ ο συνολικός τζίρος της εταιρίας ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην εταιρία εργάζονται περίπου 22.000 άτομα σ’ όλον τον κόσμο.

2. Η ενημέρωση από τη Μ. Βρετανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έχει ξεκινήσει την διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς Βρετανών σε καιρό ειρήνης ή ως την μεγαλύτερη μετά το τέλος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι εγκλωβισμένοι τουρίστες από την πτώχευση της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000 από τους οποίους οι 20.000 εκτιμώνται ότι είναι στην Κρήτη, η οποία βγαίνει ιδιαίτερα λαβωμένη από την συγκεκριμένη εξέλιξη. 

Όλες οι πτήσεις είναι συγκεντρωμένες εδώ στο site της Thomas Cook και οι πληροφορίες για τις πτήσεις των επόμενων ημερών θα ανακοινώνονται σταδιακά. 

Τουρίστες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου μετά την αναγγελία της χρεοκοπίας του ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019. (EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ) Eurokinissi

3. Πώς χρεοκόπησε

Το ερώτημα γιατί ένας τέτοιος επιχειρηματικός κολοσσός έφτασε στην κατάρρευση δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί εύκολα. Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές ότι η εταιρία είχε συσσωρεύσει μόνο τα τελευταία 10 χρόνια ένα συνολικό χρέος 2,1 δις δολάρια. Για να πληρωθούν μόνο οι τόκοι έπρεπε ο κύκλος εργασιών να ανακάμψει εντυπωσιακά. Ομως η εταιρία “χτυπήθηκε” από αστάθμητους παράγοντες όπως ήταν το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 και ο εκτεταμένος καύσωνας στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2018. Αμφότερα τα γεγονότα οδήγησαν σε πολλές ακυρώσεις πακέτων.

4. Πώς θα πληρωθούν οι εταιρίες και τι θα κάνουν όσοι έχουν κλείσει πακέτα

Οι θιγόμενες εταιρίες που προφανώς περιμένουν να πληρωθούν αξιώνουν τα χρήματά τους. Η επικοινωνία της Βρετανικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας με τις κατά τόπους εταιρίες είναι συνεχής. Οι τουρίστες που πιθανόν καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους καλούνται να μην το κάνουν μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και τακτοποιηθούν τα χρέη.

Οσο για το ερώτημα τι γίνεται με τα πακέτα που αφορούν το μέλλον και έχουν ήδη πληρωθεί από τους πελάτες η απάντηση είναι απλή. Τα πάντα έχουν ακυρωθεί (κρατήσεις, αεροπορικά εισιτήρια) οπότε οι πελάτες καλούνται φυσικά να μην ταξιδέψουν, τουλάχιστον όχι μέχρι να μάθουν τι ακριβώς μπορεί να γίνει.

Τουρίστες στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας μετά την αναγγελία της χρεοκοπίας του ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την Ελλάδα

Η χρεοκοπία του μεγαλύτερου ταξιωτικού πρακτορείου επηρέασε και τον ελληνικό τουρισμό, με περίπου 50.000 τουρίστες να έχουν ήδη πληρώσει επιπλέον διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα.

Σε ευρεία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο υπουργείο οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα με την συμμετοχή του υπουργού τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη αποφασίστηκε, ως πρώτο μέτρο ανακούφισης, η αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,4 έως και 4 ευρώ ανάλογα με τα αστέρια – ή τα κλειδιά – των καταλυμάτων και έχει σχετικά περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος.

Πηγές μέσα από την σύσκεψη τόνιζαν ότι εξετάζονται επίσης παρέμβαση και για ΦΠΑ των συμβολαίων που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι, όταν όμως υπάρξουν οριστικά στοιχεία για την απώλεια που υπάρχει.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο διακόπηκε και μια καμπάνια ύψους 1,5 εκ ευρώ που υπήρχε με την Thomas Cook.

Οι παριστάμενοι υπουργοί συμφώνησαν να είναι σε επικοινωνία ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο θέμα και να αποκρυσταλλώσουν την κατάσταση. Τότε θα αποφασιστεί και ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρεοκοπίας που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη τις τελευταίες ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα