Χρησιμοποίησε πράγματι η Ρωσία χημικά όπλα στην Ουκρανία;

Χρησιμοποίησε πράγματι η Ρωσία χημικά όπλα στην Ουκρανία;
Ουκρανοί στρατιώτες στο Χάρκοβο AP

Πόσο ρεαλιστικές είναι οι αναφορές για χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις; Οι υπάρχουσες πληροφορίες και οι εξ αποστάσεως έρευνες που "πυροδοτούν" τη δυσπιστία των ειδικών.

Παγκόσμια συζήτηση, ανησυχία, αλλά και κατακραυγή, προκάλεσαν οι αναφορές που ήθελαν τις ρωσικές δυνάμεις να είχαν χρησιμοποιήσει “μια δηλητηριώδη ουσία άγνωστης προέλευσης” εναντίον Ουκρανών αμάχων και στρατιωτών που είχαν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη.

Οι ίδιες αναφορές απέδιδαν το θάνατο των θυμάτων σε “αναπνευστική ανεπάρκεια” και λοιπά προβλήματα που οδηγούσαν σε ζάλη και εμετό, συσπάσεις των ματιών και απώλεια της ισορροπίας.

Οι πρώτες εικασίες απέδωσαν όλα τα παραπάνω σε επίθεση με χημικά όπλα από τις ρωσικές δυνάμεις. Η κατακραυγή για το εν λόγω ενδεχόμενο ήταν άμεση, με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, να ανακοινώνει για το Ηνωμένο Βασίλειο ότι διενεργεί κατεπείγουσα έρευνα και εκπρόσωπο του Πενταγώνου να δηλώνει πως “αν αληθεύουν (οι αναφορές), είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές”.

Ωστόσο, αρκετοί παρατηρητές εξέφρασαν τη δυσπιστία τους σχετικά με τα διαθέσιμα στοιχεία που “δείχνουν” μια ρωσική επίθεση με χημικά όπλα.

Ποιες πληροφορίες έχουν προκύψει

Η πρώτη αναφορά για χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία έγινε μέσω ενός βίντεο του τάγματος Αζόφ στο Telegram. Το εν λόγω βίντεο περιελάμβανε αναφορές συγκεκριμένων γεγονότων, αλλά και στιγμιότυπα με νεκρούς άμαχους.

Ο πρώτος, ένας μεσήλικας, περιγράφει ότι είδε “έναν λευκό καπνό” να βγαίνει από ένα εργοστάσιο, πιθανότατα το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal ανατολικά της πόλης και μια από τις δύο τοποθεσίες, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται. Ο καπνός ή η ομίχλη, είπε αργότερα, είχε “γλυκιά γεύση”.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι “αρρώστησε αμέσως” και ότι υπέφερε από εμβοές στα αυτιά, ταχυκαρδία, ενώ μάλιστα, φέρεται να έχασε την ισορροπία του και να έπεσε στο έδαφος. “Μια μητέρα έχασε τις αισθήσεις της και ξανασηκώθηκε τρεις φορές”, πρόσθεσε. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, που φαίνεται στο βίντεο να βρίσκεται σε αυτοσχέδιο κρεβάτι λίγο μετά την ενδεχόμενη επίθεση, παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε ακόμα να περπατήσει.

Ένας τρίτος, που βρισκόταν ξαπλωμένος και υπέφερε από ερεθισμό στα μάτια, ανέφερε για το αέριο ότι έμοιαζε περισσότερο σαν ομίχλη, παρά σαν καπνός. “Ήταν πολύ δύσκολο να αναπνεύσω”, είπε, και ανέφερε ότι ένιωθε ζάλη και ότι τα πόδια του ήταν τόσο ευάλωτα που τα ένιωθε “σαν βαμβάκι”.

Ήταν επίθεση με χημικά όπλα;

Είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση που να διαλευκάνει τι πραγματικά έχει συμβεί. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Guardian, ο Dan Kaszeta, ειδικός στα χημικά όπλα και συγγραφέας ιστορικού νευρικών παραγόντων, προειδοποίησε ότι η εξ αποστάσεως “διάγνωση” ήταν πάντα δύσκολη.

“Παραμένει ασαφές αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, με βάση τα αρχικά διαθέσιμα στοιχεία”, είπε ο Kaszeta, προσθέτοντας ότι στην τοποθεσία που δεχόταν επίθεση υπήρχαν “πολλά περιθώρια… για συμβατικά ή εμπρηστικά όπλα να προκαλέσουν χημικά προβλήματα λόγω πυρκαγιών και εκρήξεων”.

Ο Έλιοτ Χίγκινς, ιδρυτής του ερευνητικού δημοσιογραφικού πρακτορείου Bellingcat, είπε ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται στο βίντεο ήταν “ασύμβατα με οποιοδήποτε νευρικό παράγοντα που γνωρίζω, χωρίς αναφορές για συστολή ή διαστολή της κόρης, σπασμούς”.

Ωστόσο, ήταν κρίσιμο για τις ουκρανικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τυχόν πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν -η αρχική έκθεση ανέφερε ότι το αέριο ρίχτηκε από ένα drone– κάτι που μπορεί να είναι δυνατό, επειδή οι οβίδες των χημικών όπλων έχουν σχεδιαστεί για να απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους αντί να εκρήγνυνται.

Η πολιτική τοποθέτηση των υπόλοιπων χωρών

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας συνεχίζει τις έρευνές του, δήλωσε ο James Heappey, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων σε ενημέρωσή του, λέγοντας στη συνέχεια ότι “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι” όσον αφορά την απάντηση του ΝΑΤΟ, αν επιβεβαιωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Δύση θα απαντούσε σε οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη χαρακτηριστική έκφραση “η φύση της απόκρισης είναι ανάλογη με τη φύση της χρήσης”.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της εν λόγω επίθεσης, αν τελικά αποδειχθεί, παραμένουν άγνωστες, ενώ αβέβαιη θεωρείται οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση τη δεδομένη στιγμή.

Και με τη Μαριούπολη να παραμένει περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, γεγονός που την κάνει “απρόσιτη” για οποιονδήποτε, καθιστά αδύνατη την έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί για χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα