Χυδαία ερώτηση δικαστή σε θύμα βιασμού: Γιατί δεν κρατούσες τα πόδια σου κλειστά;

Χυδαία ερώτηση δικαστή σε θύμα βιασμού: Γιατί δεν κρατούσες τα πόδια σου κλειστά;

"Δεν γνώριζα τον νόμο", δικαιολογήθηκε ο 64χρονος δικαστής. Αθώωσε τον φερόμενο ως δράστη λόγω του ότι η κατάθεσή του τού φάνηκε πιο αξιόπιστη

Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από τη θέση του αντιμετωπίζει ένας Ομοσπονδιακός δικαστής στην Καναδά, ο οποίος σε δίκη για υπόθεση βιασμού, το 2014, είχε πει στο θύμα: "Γιατί δεν κρατούσες τα πόδια σου κλειστά;".

Ο 64χρονος σήμερα δικαστής Ρόμπιν Καμπ βρέθηκε την Παρασκευή ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας για να απολογηθεί για την συγκεκριμένη ερώτηση που υπέβαλε στην 19χρονη κοπέλα, ζητώντας συγγνώμη. Ο Καμπ, ο οποίος γεννήθηκε στη Νότια Αφρική και μετακόμισε στο Κάλγκαρι του Καναδά το 1998, ήταν επαρχιακός δικαστής όταν έγινε η συγκεκριμένη δίκη. Ο άνδρας που είχε καθίσει στο εδώλιο ως κατηγορούμενος για τον βιασμό της νεαρής, κρίθηκε αθώος από τον Καμπ, καθώς ο τελευταίος αποφάσισε ότι η κατάθεσή του ήταν πιο αξιόπιστη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης, ο Καμπ κάποια στιγμή είπε στη 19χρονη ότι "ο πόνος και το σεξ μερικές φορές πάνε μαζί" ενώ καθ' όλη τη διαδικασία αναφερόταν σ' αυτήν ως "η κατηγορούμενη". Ο δικαστής απέδωσε τα επίμαχα σχόλιά του στην άγνοια των νόμων περί σεξουαλικών εγκλημάτων, που ισχύουν στον Καναδά.

Επεσήμανε ότι βρισκόταν στη Νότια Αφρική έως τη δεκαετία του '80 και δεν είχε αντιληφθεί τις αλλαγές που είχαν γίνει στον καναδικό νόμο και οι οποίες είχαν στόχο την προστασία των γυναικών από μεροληπτικές συμπεριφορές.

"Δεν γνώριζα ότι δεν γνώριζα", είπε χαρακτηριστικά στα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου όταν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε "φρεσκάρει" τις γνώσεις του για την καναδική νομοθεσία. Η ετυμηγορία του Συμβουλίου αναμένεται την Δευτέρα και θα διαβιβαστεί στον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, ο οποίος θα πάρει και την τελική απόφαση για την τύχη του Καμπ.

Πηγή: Guardian

SHARE: