Δανία: Διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι μπροστά από τις πρεσβείες της Αιγύπτου και της Τουρκίας

Δανία: Διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι μπροστά από τις πρεσβείες της Αιγύπτου και της Τουρκίας
Διαδηλωτές κρατούν το Κοράνι 2023 Hadi Mizban/AP Photo

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες διαδηλωτών κατά του Ισλάμ στη Δανία, αυτή τη φορά καίγοντας αντίτυπα του Κορανίου μπροστά από την αιγυπτιακή και την τουρκική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη.

Μία μικρή ομάδα διαδηλωτών κατά του Ισλάμ έκαψαν σήμερα αντίτυπα του Κορανίου μπροστά από την αιγυπτιακή και την τουρκική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη έπειτα από παρόμοιες διαδηλώσεις στη Δανία και τη Σουηδία τις τελευταίες εβδομάδες που έχουν προκαλέσει οργή σε μουσουλμάνους.

Η Δανία και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι αποδοκιμάζουν το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, αλλά δεν μπορούν να το αποτρέψουν σεβόμενες την προστασία της ελευθερίας του λόγου. Την περασμένη εβδομάδα, διαδηλωτές στο Ιράκ πυρπόλησαν τη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Η σημερινή διαδήλωση στην Κοπεγχάγη από ομάδα που αποκαλείται «Δανοί Πατριώτες» έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών της ομάδας αυτής χθες, Δευτέρα και την περασμένη εβδομάδα μπροστά από την ιρακινή πρεσβεία. Τον περασμένο μήνα στη Σουηδία έλαβαν χώρα δύο τέτοια περιστατικά.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τις αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «επανεξετάσουν άμεσα τη λεγόμενη ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα διαμαρτυρίας» υπό το φως των περιστατικών με κάψιμο του Κορανίου.

Σφοδρές αντιδράσεις από Τουρκία και Αίγυπτο

Η Τουρκία ανέφερε χθες ότι καταδικάζει με δριμύτητα την «άθλια επίθεση» στο Κοράνι και κάλεσε τη Δανία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή αυτού του «εγκλήματος μίσους» κατά του Ισλάμ.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Σουηδίας για να καταδικάσει τη βεβήλωση του Κορανίου.

Η Δανία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει καταδικάσει τα περιστατικά αυτά ως «προκλητικές και επαίσχυντες ενέργειες», αλλά δηλώνει ότι δεν έχει την εξουσία να παρεμποδίζει διαδηλωτές που δεν επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά.

«Ο κόσμος χαίρει ευρείας ελευθερίας του λόγου όταν διαδηλώνει», δήλωσε στο Reuters η Τρίνι Μπάουμπαχ, καθηγήτρια Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εξηγώντας τη νομοθεσία της Δανίας. «Δεν περιλαμβάνει απλά την προφορική έκφραση. Οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν με διάφορους τρόπους, όπως με το κάψιμο αντικειμένων».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα