Δανία: 'Μαύρη λίστα' και τιμωρία για τους 'κήρυκες του μίσους'

Δανία: 'Μαύρη λίστα' και τιμωρία για τους 'κήρυκες του μίσους'

Ποινικό αδίκημα η ενθάρρυνση αξιόποινων πράξεων στη θρησκευτική εκπαίδευση, με αφορμή ντοκιμαντέρ με ιμάμηδες που τάσσονταν υπέρ της κακοποίησης παιδιών και γυναικών

Τιμωρία στους ιερωμένους που ενθαρρύνουν εγκληματικές ενέργειες και δημιουργία μαύρης λίστας με τους "κήρυκες του μίσους", προβλέπει σχέδιο νόμου που προωθείται στη Δανία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση.

Αυτό μετά την δημοσιοποίηση ενός ντοκιμαντέρ, στο οποίο εμφανίζονταν ιμάμηδες να υποστηρίζουν παράνομες πράξεις και το οποίο πυροδότησε διαμάχη σε εθνικό επίπεδο, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε από κρυφές κάμερες, έδειχνε ιμάμηδες σε τζαμιά της Δανίας να τάσσονται υπέρ της κακοποίησης παιδιών, του μαστιγώματος των άπιστων συζύγων και των δια της βίας, σεξουαλικών επαφών με γυναίκες.

"Θα καταστήσουμε ποινικό αδίκημα την ενθάρρυνση αξιόποινων πράξεων στη θρησκευτική εκπαίδευση", δήλωσε ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων και Πολιτισμού, Μπέρτελ Χάαρντερ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα έθετε σε κίνδυνο το Σύνταγμα της χώρας ή τις διεθνείς συμβάσεις.

"Έχουμε παράλληλες δομές στη Δανία, που δυστυχώς κάνουν μεγάλη ζημιά, ειδικά στους νέους", σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει στις τάξεις του περισσότερους μαχητές από τη χώρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, πλην Βελγίου.

Ο κατάλογος των προσώπων που κηρύττουν το μίσος θα πρέπει να δημοσιοποιούνται και θα απαγορεύεται η είσοδός τους στη Δανία ενώ θα παρακολουθούνται αν είναι υπήκοοι ευρωπαϊκών κρατών.

Πηγή: Reuters

SHARE: