David Graeber: Πέθανε ο εμπνευστής του κινήματος Occupy Wall Street

David Graeber: Πέθανε ο εμπνευστής του κινήματος Occupy Wall Street
Ο David Graeber τον Οκτώβριο του 2005 ASSOCIATED PRESS

Ο ανθρωπολόγος που ενέπνευσε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής ανισότητας, Occupy Wall Street, πέθανε σε ηλικία 59 ετών.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο David Graeber, o ανθρωπολόγος που ενέπνευσε το κίνημα Occupy Wall Street στις ΗΠΑ και του σλόγκαν του “Είμαστε το 99%”.

Την είδηση γνωστοποίησε την Πέμπτη (03/09) η σύζυγός του, η οποία σε ανάρτησή της στο twitter, επεσήμανε “Χθες το καλύτερο άτομο στον κόσμο, ο σύζυγός μου και ο φίλος μου, ο David Graeber πέθανε σε νοσοκομείο της Βενετίας”.

Ο Graeber ήταν καθηγητής ανθρωπολογίας στο London School of Economics και συγγραφέας. Εκτός από τη συμμετοχή του στο Occupy Wall Street, ο Graeber έγινε επίσης γνωστός για τον ακτιβισμό του με το Παγκόσμιο Κίνημα Δικαιοσύνης.

Το Occupy Wall Street (OWS) ήταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην οικονομική ανισότητα που ξεκίνησε στο πάρκο Ζουκότι, που βρίσκεται στην οικονομική περιοχή της Wall Street της Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο του 2011. Προκάλεσε σειρά άλλων κινημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

Η καναδική αντι-καταναλωτική και φιλοπεριβαλλοντική ομάδα / περιοδικό Adbusters ξεκίνησε την έκκληση για διαδήλωση. Τα κύρια ζητήματα που έθεσε η Occupy Wall Street ήταν η κοινωνική και οικονομική ανισότητα, η απληστία, η διαφθορά και η αδικαιολόγητη επιρροή των εταιρειών στην κυβέρνηση – ιδιαίτερα στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το σύνθημα “Είμαστε το 99%”, αναφέρεται στην ανισότητα εισοδήματος και πλούτου στις ΗΠΑ μεταξύ του πλουσιότερου 1% και του υπόλοιπου πληθυσμού.

Τη λύπη του για τον χαμό του Graeber εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έγραψε στο twitter: “Με θλίψη έμαθα για τον χαμό του εξαιρετικού συνάδελφου David Graeber. Θα μας λείψει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα