Debate για την προεδρία της Κομισιόν: Δηλώστε συμμετοχή για να το δείτε “από μέσα”

Διαβάζεται σε 5'
Ντιμπέιτ στην Κομισιόν
Ντιμπέιτ στην Κομισιόν AP Photo Francisco Seco

Πώς μπορείτε να δείτε το Eurovision Debate από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και να λάβετε μέρος σε αυτό.

Για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία σε πολίτες από 8 χώρες να θέσουν ερωτήματα και διαμορφώσουν την συζήτηση των Υποψηφίων για την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η χώρα μας έχει επιλεγεί ανάμεσα στις 8 από τις 27 χώρες της ΕΕ που θα θέσουν ερωτήματα προς τους Υποψηφίους!

Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε στις 23 Μαΐου 2024 ώρες 16:00-17:45 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, είσοδος από οδό Ξενοφώντος 2) σε αυτή τη πρωτοποριακή άσκηση δημοκρατίας και διαλόγου απευθείας με τους Υποψηφίους.

Θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Η είσοδος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, από την οδό Ξενοφώντος 2 (κάθετη οδός πίσω ακριβώς από την στάση του τραμ «Σύνταγμα»).

Για την είσοδο στο κτίριο θα πρέπει να έχετε ταυτότητα, διαβατήριο ή Ταυτότητα στο εγκατεστημένο GovGrWallet.

Eurovision Debate

Στις 23 Μαΐου θα διεξαχθεί η τελική συζήτηση μεταξύ των Κύριων Υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες από τις 16:00 έως τις 17:45 ώρα Ελλάδας (15:00 έως τις 16:45 CET). Το Eurovision Debate θα μεταδοθεί στις δημόσιες τηλεοράσεις κάθε κράτους μέλους και διαδικτυακές πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη και θα διανεμηθεί σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς παγκοσμίως από τη Eurovision News και την υπηρεσία Europe by Satellite του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για πρώτη φορά, το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει στη συζήτηση. Χάρη στις συνεργασίες μεταξύ των μελών της EBU και των Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ, έτσι ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο.

Η Liz Corbin, Διευθύντρια Ειδήσεων, EBU, δήλωσε: «Οι εκλογές στην ΕΕ θα πάρουν τη θερμοκρασία του κοινού. Το Eurovision Debate είναι η στιγμή να ζητήσετε από τους ηγέτες να λογοδοτήσουν και να τους κάνετε τις ερωτήσεις που έχετε στο μυαλό σας. Θα μεταφέρουμε την τεχνογνωσία και τις γνώσεις από τα newsroom μας σε όλη την Ευρώπη, για να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει σημασία για το κοινό και να το βοηθήσουμε να αποφασίσει πώς θα ψηφίσει. Αυτή είναι η συζήτηση για τους πολίτες!». (Πηγή ebu.ch)

Με ψηφοφόρους έως και από 16 ετών σε ορισμένα κράτη μέλη, το νεανικό κοινό πιθανόν να είναι καθοριστικός παράγοντας σε αυτές τις εκλογές. Το  Eurovision Debate θα αναδείξει τις φωνές και τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για πρώτη φορά σε αυτές τις ιστορικές εκλογές.

Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εστάλησαν προσκλήσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που είναι επιλέξιμα για τη συζήτηση. Η τελική σύνθεση έχει ως εξής:

-Walter Baier, Ευρωπαϊκή Αριστερά

-Sandro Gozi, Renew Europe Now

-Ursula von der Leyen, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

-Terry Reintke, Ευρωπαίοι Πράσινοι

-Nicolas Schmit, Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Οι δημοσιογράφοι των δημοσίων μέσων ενημέρωσης η Annelies Beck, από το VRT στο Βέλγιο, και ο Martin Řezníček, από την τσεχική τηλεόραση στην Τσεχία θα συντονίσουν τη συζήτηση.

Η Annelies Beck, VRT, δήλωσε: «Ο ρόλος μας θα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υποψήφιοι θα έχουν μια δίκαιη ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις του κόμματός τους για βασικά ζητήματα για τους ψηφοφόρους. Θα διερευνήσουμε πέρα από τις υποσχέσεις της εκστρατείας και θα σας φέρουμε τις πληροφορίες και τις απαντήσεις που χρειάζεστε πριν πάτε στις κάλπες».

Ο Martin Řezníček Τσεχική τηλεόραση δήλωσε: «Αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο από το να έχεις την ευκαιρία να συντονίζεις την κύρια πανευρωπαϊκή συζήτηση και να κάνεις ερωτήσεις εκ μέρους του κοινού. Ο κόσμος θα έχει λόγο σε αυτό – είναι από τους Ευρωπαίους, για τους Ευρωπαίους».

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, με διερμηνεία και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ καθώς και στη διεθνή νοηματική γλώσσα. Σε ολόκληρη την ΕΕ, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης συνεργάζονται με τα Γραφεία Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ειδικές εκδηλώσεις για την παρακολούθηση της συζήτησης ζωντανά, όπως και στην Ελλάδα.

Θα υπάρχουν έξι βασικά θέματα που ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους, όπου οι υποψήφιοι θα συζητήσουν μεταξύ τους μετά από ερωτήσεις από το κοινό στις Βρυξέλλες, από ψηφοφόρους που συμμετέχουν ζωντανά στη συζήτηση από τις ειδικές εκδηλώσεις σε μια σειρά από πρωτεύουσες της ΕΕ, από ερωτήσεις που συγκεντρώθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τους ίδιους τους συντονιστές.

Εκτός από τα θεματικά τμήματα, οι υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν επίσης ερωτήσεις 1:1 από τους συντονιστές στα τμήματα “Spotlight”, τα οποία είναι νέα για το Eurovision Debate 2024.

Η EBU θα προσεγγίσει τους ψηφοφόρους και θα τους ζητήσει να μοιραστούν τις ερωτήσεις τους για τους υποψηφίους και χρησιμοποιώντας το #EurovisionDebate ώστε το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ό,τι συμβαίνει.

Η παραπάνω φόρμα συμμετοχής λαμβάνει υπόψη τις διατάξεις του GDPR (Κανονισμός ΕΕ 2016/679) καθώς και τον ελληνικό νόμο 4624/2019 και με την συμπλήρωση της συμφωνείτε με την καταχώρηση, επεξεργασία και χρήση των στοιχείων σας σε εσωτερικές διεργασίες του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, για ενημέρωση σας και επικοινωνία με το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα