“Δεν ήταν όλοι εγκληματίες στα SS” – Ρήγμα στις σχέσεις Λεπέν και AfD

Διαβάζεται σε 4'
Maximilian Krah
Maximilian Krah AP Photo Jean-Francois Badias

Ο Μαξιμίλιαν Κραχ, επικεφαλής υποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι θα απέχει από περαιτέρω εμφανίσεις.

Ο κορυφαίος υποψήφιος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, Maximilian Krah, θα απέχει από περαιτέρω προεκλογικές εμφανίσεις και δραστηριότητες και θα παραιτηθεί άμεσα από το ηγετικό συμβούλιο του κόμματος, όπως δήλωσε την Τετάρτη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του το περασμένο Σαββατοκύριακο στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι όσοι μετείχαν στα SS, στην κύρια παραστρατιωτική δύναμη των Ναζί, “δεν ήταν όλοι εγκληματίες”.

Εν συνεχεία δήλωσε πως τα σχόλιά του αυτά χρησιμοποιήθηκαν από κάποιους “καταχρηστικά” για να βλάψουν “την αξιοπιστία του κόμματός μας”. Πρόσθεσε, πως δεν έχει τη διάθεση “να συνεχιστεί το debate γύρω από το όνομά μου” και ως εκ τούτου μπαίνει σε “σιωπητήριο”.

Σκάνδαλα και κατασκοπεία

Τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό πως ο ευρωβουλευτής του ακροδεξιού AfD θα ήταν πάλι υποψήφιος για το ευρωκοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι συνεργάτης του είχε συλληφθεί για κατασκοπεία υπέρ συμφερόντων της Κίνας. Οι έρευνες για την εν λόγω υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη και ο Krah είχε απλώς δηλώσει πως θα απολύσει τον συνεργάτη του.

Ο συλληφθείς εργαζόταν στο γραφείο του ευρωβουλευτή του AfD από το 2019 και τον έχει συνοδεύσει μεταξύ άλλων και σε ταξίδι στην Κίνα. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι τότε ξεκίνησε και η συνεργασία του με τις κινεζικές αρχές. Η ομοσπονδιακή εκτελεστική επιτροπή του AfD είχε συνεδριάσει για το θέμα και παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις κάποιων στελεχών, αποφασίστηκε να κατέβει ξανά ως υποψήφιος.

Η κινεζική πλευρά διέψευσε κάθε διασύνδεση του Πεκίνου με την υπόθεση αυτή αλλά και με άλλους τρεις συλληφθέντες στη Γερμανία που και αυτοί κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου και της Μόσχας.

Η Λεπέν παίρνει αποστάσεις

Μετά τις δηλώσεις του Krah για τα SS πάντως, η Μαρίν Λεπέν και ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας δήλωσαν πως δεν θα συμπορευτούν με το AfD.
“Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του AfD, δεν θα καθίσουμε μαζί τους κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας της Λεπέν για την ΕΕ, με γραπτή δήλωση στο POLITICO. Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή της, η Λεπέν κατηγόρησε το AfD ότι είναι ακυβέρνητο “και προσκρούει στα ριζοσπαστικά στοιχεία εντός του”.

Το κόμμα της Λεπέν άλλωστε προσπαθεί τα τελευταία χρόνια με κάθε τρόπο να πάρει φαινομενικές αποστάσεις από το ακροδεξιό παρελθόν του, ενώ το AfD υιοθετεί όλο και πιο σκληρές θέσεις, ιδίως στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Τα δύο κόμματα, το γαλλικό και το γερμανικό, είναι μέλη της συμμαχίας “Ταυτότητα και Δημοκρατία” στο ΕΚ. Μένει να δούμε αν ο Εθνικός Συναγερμός θα αποχωρήσει από τον ακροδεξιό συνασπισμό.

Σημειώνεται πως ο ID στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται οριακά τέταρτο ενόψει ευρωεκλογών, ωστόσο η παραπάνω ρήξη ίσως αλλάξει τους συσχετισμούς. Στην ομάδα του ID μετέχουν αναλυτικότερα η Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας, Εναλλακτική για τη Γερμανία, το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας, το Βελγικό Vlaams Belang και η Lega της Ιταλίας. Η Μελόνι μετέχει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, που θεωρούνται λιγότερο “ακροδεξιοί”.

Ο Anders Vistisen, Δανός ακροδεξιός ευρωβουλευτής του οποίου το κόμμα ανήκει επίσης στην ομάδα ID, κάλεσε το AfD να “ξεφορτωθεί τον Krah” ή να αποχωρήσει εντελώς από την ομάδα.

Το κόμμα του AfD παραμένει πάντως συνολικά σε καθοδική δημοσκοπικά πορεία μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για επαφές με νεοναζιστικές οργανώσεις και από κοινού επεξεργασία σχεδίου ομαδικών, βίαιων απελάσεων μεταναστών από τη Γερμανία.

Ο Terry Reintke, επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων στις ευρωπαϊκές εκλογές, υποστήριξε ότι παρά την κίνηση του Maximilian Krah να παραιτηθεί από το ηγετικό συμβούλιο του AfD, η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξακολουθεί να είναι εξτρεμιστική.

“Ένα πράγμα δεν αλλάζει: το AfD και οι δεξιοί εξτρεμιστές φίλοι του είναι το μακρύ χέρι του Πούτιν στο ΕΚ”, είπε. “Θέλουν να καταστρέψουν την ΕΕ και τη δημοκρατία μας. Θα τους σταματήσουμε”, πρόσθεσε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα