Δεν θα δικαστεί τελικά η 92χρονη πρώην ασυρματίστρια στο Άουσβιτς

Δεν θα δικαστεί τελικά η 92χρονη πρώην ασυρματίστρια στο Άουσβιτς

Η γυναίκα, το πλήρες όνομα της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, κατηγορούνταν για συνέργεια στη δολοφονία 260.000 ανθρώπων

Ανίκανη να δικαστεί κρίθηκε την Παρασκευή από δικαστήριο του Κιέλου μία 92χρονη, η οποία εργαζόταν ως χειρίστρια ασυρμάτου στο Άουσβιτς και κατηγορούνταν για συνέργεια στη δολοφονία 260.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, η γυναίκα που αναφέρεται ως Χέλμα Μ., είναι σχεδόν τυφλή και κουφή ενώ λόγω σοβαρής ασθένειας που πέρασε πριν λίγους μήνες είναι σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά ανίκανη να καθίσει στο εδώλιο. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου ανέφερε ότι οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η 92χρονη "δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για να λάβει μέρος σε δίκη" και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Η Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει ορισμένα άτομα σε δίκες για τα ναζιστικά εγκλήματα, με τις καταδίκες να αφορούν συνέργεια σε φόνο. Το 2011 κρίθηκε ένοχος ο Τζον Ντέμιανιουκ, που ήταν φρουρός στο στρατόπεδο Σόμπιμπορ ενώ το ίδιο έγινε νωρίτερα φέτος με τον 94χρονο πρώην φρουρό του Άουσβιτς Ρέινχολντ Χάνινγκ. Στον τελευταίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών, καθώς ήταν "πρόθυμο και αποτελεσματικό πρωτοπαλίκαρο" στη δολοφονία 170.000 ανθρώπων.

Αυτές οι δίκες πιθανόν είναι οι τελευταίες που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα, κατά το οποίο οι ναζί σκότωσαν περισσότερα από 6 εκατ. άτομα, τα περισσότερα Εβραίοι, σε ένα προμελετημένο σχέδιο εξόντωσής τους.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE: