Αργεντινή: Δεν θέλει άλλη δόση από το ΔΝΤ ο Φερνάντες

Αργεντινή: Δεν θέλει άλλη δόση από το ΔΝΤ ο Φερνάντες
O Αλμπέρτο Φερνάντες AP

Αλλαγή τακτικής από την Αργεντινή σε σχέση με το ΔΝΤ. Δεν επιθυμεί να λάβει άλλη δόση του δανείου η χώρα όπως τόνισε ο Αλμπέρτο Φερνάντες.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει την εκταμίευση του εναπομείναντος ποσού 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δάνειο συνολικού ύψους 57 δισεκ. δολαρίων η σύμβαση για τη χορήγηση του οποίου συνήφθη το 2018 με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την κυβέρνηση του απερχόμενου δεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

«Αυτό που θέλω είναι να σταματήσουμε να ζητάμε χρήματα και να με αφήσουν να αποπληρώσω» το δάνειο, τόνισε ο Φερνάντες, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Νοεμβρίου. «Έχω ήδη τεράστιο πρόβλημα — και θα ζητήσω να μου δανείσουν επιπλέον 11 δισεκ. δολάρια;», διερωτήθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον αργεντίνικο ραδιοφωνικό σταθμό Con Vos, ερωτηθείς για τη σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Φερνάντες λέει πως σκοπός του είναι να «αναζωογονηθεί η οικονομία για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τους δανειστές και να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους με λογικό τρόπο». Το ΔΝΤ ανέστειλε τον Σεπτέμβριο την εκταμίευση μιας δόσης 5,4 δισεκ. δολαρίων, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση του Μάκρι δεν εκπλήρωσε δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τους στόχους για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να ξεπεράσει το 50% στο τέλος της χρονιάς, κατά τους υπολογισμούς διαφόρων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα