Δεν υπερέβη τις εξουσίες του ο Γκάουκ όταν αποκάλεσε τρελούς διαδηλωτές του νεοναζιστικού κόμματος

Δεν υπερέβη τις εξουσίες του ο Γκάουκ όταν αποκάλεσε τρελούς διαδηλωτές του νεοναζιστικού κόμματος

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε τη Δευτέρα πως ο πρόεδρος της χώρας δεν υπερέβη τις εξουσίες του, τον Αύγουστο του 2013

"Ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίζει μόνος του πώς σκοπεύει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του", ανέφερε το δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασής του.

Το ακροδεξιό κόμμα είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του και δεν διατηρεί την πολιτική ουδετερότητά του, γιατί σε ομιλία του χαρακτήρισε τα μέλη του NPD "τρελούς".

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ωστόσο έκρινε ότι τα σχόλια του Γκάουκ σε μια ομιλία του ενώπιον 400 μαθητών πριν τις περσινές βουλευτικές εκλογές δεν καταπατούν τα δικαιώματα του κόμματος.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου και των νεοναζιστών ξεκίνησε μετά τις διαδηλώσεις που οργάνωσε το NPD σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία ενός κέντρου που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες στο Βερολίνο.

"Χρειαζόμαστε πολίτες που θα βγουν στο δρόμο για να δείξουν σε αυτούς τους τρελούς ποια είναι τα όριά τους", είχε δηλώσει ο Γκάουκ στην ομιλία του έξω από ένα κέντρο υποδοχής ατόμων που αιτούνται άσυλο στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, ο πρόεδρος απλώς "υπενθύμισε πόσο σημαντική είναι η ελευθερία της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι και ζήτησε να υπάρξει μια αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών απόψεων, κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει".

Ο Γκάουκ, ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γερμανία, εξελέγη πρόεδρος το 2012 με ποσοστό 88% αφού εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, των Φιλελεύθερων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

SHARE:

24Media Network