Δεύτερος γύρος περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Το στοίχημα Λε Πεν και η "συμμαχία" Σοσιαλιστών και Ρεπουμπλικάνων

Δεύτερος γύρος περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Το στοίχημα Λε Πεν και η "συμμαχία" Σοσιαλιστών και Ρεπουμπλικάνων

Η Μαρίν Λε Πέν προκάλεσε ντόρο σε όλη την Ευρώπη καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, όμως αυτή την Κυριακή ίσως μείνει με την πικρή γεύση της ήττας σε κάθε περιφέρεια

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι καλούνται εκ νέου στις κάλπες σήμερα για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, στις οποίες αναμένεται να φανεί εάν η άκρα δεξιά μπορεί να μετατρέψει την δημοφιλία της σε ψήφους.

Ενισχυμένο από το κλίμα φόβου λόγω της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη και τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, το Εθνικό Μέτωπο (Front national, FN) της Μαρίν Λεπέν κατάφερε να προηγηθεί στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας συνολικά ένα 28% των ψήφων και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες.

Πώς η νίκη μπορεί απόψε να μετατραπεί σε πικρή ήττα

Αλλά το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει σε καμιά από τις 13 περιφέρειες στον σημερινό δεύτερο γύρο.

Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, μετά την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος (Parti socialiste, PS) να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις αναμετρήσεις στις δύο περιφέρειες όπου έχει τις υψηλότερες πιθανότητες νίκης το FN, μία στον βορρά, όπου είναι υποψήφια η ίδια η Λεπέν, και μια στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είναι υποψήφια η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν.

Κάλεσμα Σοσιαλιστών σε αντι-Λε Πεν ψήφο

Το PS κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τους συντηρητικούς υποψήφιους του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains) του Νικολά Σαρκοζί, ώστε να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο. Ο Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα κινδυνεύει με «εμφύλιο» αν το FN βρεθεί στην εξουσία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η έκκληση του PS υπάρχουν πιθανότητες να εισακουστεί από τους υποστηρικτές του. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν έγιναν σε όλες τις περιφέρειες και ορισμένες από αυτές, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, έδειξαν πολύ μικρές διαφορές στις προθέσεις ψήφου, συχνά εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους.

Αμφίρροπη αναμέτρηση

«Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ζοέλ Γκομπέν, ειδικός στην άκρα δεξιά, «είναι ότι θα πρόκειται για πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση». Οι άγνωστες μεταβλητές είναι πολλές, με κυριότερη τη συμμετοχή, εξήγησε. Μόλις ένας στους δύο ψηφοφόρους άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα την περασμένη εβδομάδα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη βορειοανατολική περιφέρεια Αλσατίας-Καμπανίας-Αρδεννών-Λορένης, όπου ο Σοσιαλιστής υποψήφιος δεν υπάκουσε στη γραμμή του κόμματός του να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο.

Η σημερινή διαδικασία χαρακτηρίζεται πρόβα και για τους τρεις υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές του 2017—τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί και τη Λεπέν.

Το FN πρώτη φορά στα πρόθυρα της εκκλησίας

Το FN ουδέποτε άσκησε την εξουσία σε κάτι μεγαλύτερο από πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, και η κατάκτηση μιας περιφέρειας ίσως αποτελέσει κλειδί στην προσπάθειά του να πείσει τους Γάλλους ότι μπορούν να του αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Για τον Σαρκοζί, ο οποίος ήλπιζε σε μια σαρωτική νίκη, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν μεγάλη απογοήτευση και τον αποδυναμώνει στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών. Το πόσες περιφέρειες θα κερδίσει το κόμμα του ίσως κρίνει πολλά στην διένεξη μέσα στο ισχυρότερο κόμμα της γαλλικής δεξιάς.

Πανωλεθρία για τους σοσιαλιστές του Ολάντ

Οι Σοσιαλιστές, που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα στις 21 από τις 22 περιφέρειες (πολλές ενοποιήθηκαν πριν από αυτές τις εκλογές) είναι βέβαιο ότι θα υποστούν μεγάλες απώλειες.

Για τον Μπρινό Ζανμπάρ του ινστιτούτου OpinionWay, το FN θα κερδίσει «από 0 ως 5» περιφέρειες σήμερα. «Μία, είναι σχεδόν σίγουρο», εκτίμησε ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί της εταιρείας δημοσκοπήσεων Harris Interactive.

Από τα 44,6 εκατ. των Γάλλων που καλούνται να ψηφίσουν, ο ένας στους δύο και τα δύο τρίτα των νέων (18-24 ετών) εκφράζει απαρέσκεια για την πολιτική και απείχε στον πρώτο γύρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Λε Σοκ': Οι γαλλικές εφημερίδες περιγράφουν το μούδιασμα της επόμενης μέρας των εκλογών

Ο Βαλς απευθύνει έκκληση οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν τη Δεξιά

SHARE:

24Media Network