Δια αέρος προσπαθεί η αμερικάνικη κυβέρνηση να εντοπίσει τους εγκληματίες

Δια αέρος προσπαθεί η αμερικάνικη κυβέρνηση να εντοπίσει τους εγκληματίες

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δημοσιοποίησε ότι προσπαθεί εντατικά να εντοπίσει τους εγκληματίες από αέρος, καθώς τους παρακολουθεί από τα αεροπλάνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει προβεί σε έναν νέο τρόπο για τη συγκέντρωση στοιχείων, σχετικά με τους εγκληματίες. Κατά τον υπουργό παρακολουθούνται καθημερινά χιλιάδες κινητά τηλέφωνα δεκάδων χιλιάδων αμερικανών πολιτών για τη συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά και τον εντοπισμό εγκληματιών χρησιμοποιώντας δίκτυο μικρών κατασκοπευτικών αεροπλάνων που είναι εφοδιασμένα με ψεύτικους "πύργους" κινητής τηλεφωνίας.

Το δημοσίευμα, αναφέρει πως η υπηρεσία (US Marshals Service) χρησιμοποιεί μικρά αεροσκάφη, από πέντε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ, τα οποία φέρουν ειδικές κεραίες που εκπέμπουν σήμα που μιμείται το σήμα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας. Το σήμα, που παγιδεύει τα κινητά τηλέφωνα, τα συντονίζει με αποτέλεσμα την υποκλοπή πληροφοριών, όπως τηλεφωνικά νούμερα και δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού.

Οι "πύργοι" ονομάζονται "Dirtbox", το ακρωνύμιο του Digital Recovery Technology Inc., θυγατρικής της Boeing, που κατασκευάζει τη συσκευή αυτή.

Η Wall Street Journal, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, υποστηρίζει ότι αυτά τα αεροσκάφη πετούν συστηματικά επάνω από το αμερικανικό έδαφος για τη συγκέντρωση δεδομένων από χιλιάδες κινητά τηλέφωνα, η επιχείρηση αφορά την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, εμμένοντας στη θέση ότι οι υπηρεσίες του τηρούν την αμερικανική νομοθεσία στα προγράμματα παρακολούθησης και κατασκοπείας. Ενώ, υποστηρίζει  ότι αυτό το πρόγραμμα έχει επιτρέψει τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων που συνδέονται με εγκληματίες ή με υπόπτους για εγκληματική δράση.

Τα κινητά τηλέφωνα, γνωστοποιείται πως είναι προγραμματισμένα για να συνδέονται με την πλησιέστερη και ισχυρότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Οι πύργοι "dirtbox" λειτουργούν με τέτοιον τρόπο ώστε "να πείθουν" τα κινητά τηλέφωνα ότι έχουν το ισχυρότερο δυνατόν σήμα στην περιοχή, τα κινητά συνδέονται μαζί τους, παρέχουν τα στοιχεία και στη συνέχεια η σύνδεση μεταφέρεται από τα "dirtbox" σε πραγματικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Ο τεχνολογικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ένωσης Υπεράσπισης των Ελευθεριών (ACLU) Κρίστοφερ Σογκόιαν χαρακτήρισε το πρόγραμμα "απαράδεκτο", μιας και παραβιάζει την ιδιωτικότητα των πολιτών.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network