Διαψεύδει τα πάντα για τον Ασάνζ ο Ισημερινός

O Tζούλιαν Ασάνζ σε φωτογραφία αρχείου
O Tζούλιαν Ασάνζ σε φωτογραφία αρχείου AP

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Ισημερινός τις πληροφορίες που θέλουν τον Τζούλιαν Ασάνζ να ζει κάτω από άθλιες συνθήκες στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Ο Ισημερινός αρνήθηκε την Παρασκευή ότι οι συνθήκες διαβίωσης του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks, έχουν επιδεινωθεί στην πρεσβεία στο Λονδίνο όπου κατέφυγε και, σύμφωνα με ΜΜΕ, στερείται θέρμανσης και κοιμάται στο πάτωμα.

Οι πληροφορίες αυτές «είναι λανθασμένες και επιδιώκουν να επηρεάσουν τη διαχείριση της υπόθεσης αυτής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της προεδρίας, απορρίπτοντας τις «κατηγορίες περί δήθεν επιδείνωσης των συνθηκών» φιλοξενίας του Τζούλιαν Ασάνζ, στον οποίο ο Ισημερινός χορήγησε άσυλο.

ADVERTISING

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε θέσει κανόνες για τις επισκέψεις, τις επικοινωνίες και την υγιεινή του Ασάνζ στο εσωτερικό της πρεσβείας. Εφετείο απέρριψε τον Δεκέμβριο έφεση του Αυστραλού ιδρυτή των WikiLeaks κατά των κανόνων αυτών. Το γραφείο Τύπου της προεδρίας ανέφερε πως «το σύστημα θέρμανσης στην έδρα της διπλωματικής αποστολής λειτουργεί κανονικά χωρίς να επηρεάζει τους υπαλλήλους, τους χρήστες, ούτε τον Ασάνζ».

«Επιπλέον, κανένα έπιπλο δεν έχει αποσυρθεί από το δωμάτιό του στο οποίο η πρόσβαση γίνεται μέσω ηλεκτρονικού κωδικού που βρίσκεται στην αποκλειστική χρήση του», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο 47χρονος Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις.

Η υπόθεση αυτή στο μεταξύ μπήκε στο αρχείο, αλλά ο Ασάνζ παραμένει στη διπλωματική αποστολή διότι φοβάται πως οι βρετανικές αρχές θα τον συλλάβουν για παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του με απώτερο σκοπό να τον παραδώσουν στις αμερικανικές αρχές προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Την Παρασκευή, το Κίτο «απέσυρε τη δέσμευσή του να φροντίζει και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κ. Ασάνζ». Το αμερικανικό ίδρυμα Courage, που προασπίζει τα δικαιώματα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ, λέγοντας πως η κατάστασή του στην πρεσβεία του Ισημερινού «είναι όλο και πιο επισφαλής, σε σημείο ώστε η απέλαση και η σύλληψή του να είναι ενδεχομένως άμεσες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Wikileaks, Ασάνζ
SHARE:

24Media Network