Διεθνές Δικαστήριο: Την Τετάρτη η απόφαση για την προσφυγή της Ουκρανίας σε βάρος της Ρωσίας

Το Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη, Ολλανδία
Το Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη, Ολλανδία AP

Η δημόσια συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) στη Χάγη, οπότε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, θα διαβάσει την ετυμηγορία.

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) ανακοίνωσε απόψε ότι θα εκδώσει την απόφασή του την Τετάρτη σχετικά με τη διαδικασία που κίνησε το Κίεβο, ζητώντας να διαταχθεί η Μόσχα να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Η δημόσια συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) στη Χάγη, οπότε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, η Τζόαν Ε. Ντόναχιου, θα διαβάσει την ετυμηγορία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ADVERTISING

Στις 26 Φεβρουαρίου η Ουκρανία προσέφυγε στο ΔΔ ζητώντας να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα και να διαταχθεί η Ρωσία να σταματήσει την εισβολή, προτού να αποφανθεί για την ουσία της υπόθεσης, κάτι που θα μπορούσε να πάρει χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία αρνήθηκε να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία.

Στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε την επέμβαση στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε ότι ήθελε να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό από μια γενοκτονία εκ μέρους του καθεστώτος του Κιέβου. Η Ουκρανία χαρακτηρίζει «παράλογο και γελοίο ψέμα» αυτόν τον ισχυρισμό, αρνείται κατηγορηματικά ότι διαπράχθηκε γενοκτονία και εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή στερείται νομικής βάσης.

Το ΔΔ ιδρύθηκε το 1946 για να επιλύει τις διαφωνίες μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και δεν επιδέχονται έφεσης, όμως το Δικαστήριο δεν έχει κανέναν τρόπο ώστε να επιβάλει την εφαρμογή τους. Οι αποφάσεις του βασίζονται κυρίως στις διεθνείς συνθήκες. Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν και οι δύο υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, του 1948, την οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, παραβιάζει η Μόσχα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία, Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network