Διεθνής Αμνηστία: Καταρρέει η ψευδαίσθηση της 'ασφαλούς χώρας' για την Τουρκία

Διεθνής Αμνηστία: Καταρρέει η ψευδαίσθηση της 'ασφαλούς χώρας' για την Τουρκία

Για εξαναγκαστική επιστροφή από την Τουρκία, δεκάδων Αφγανών αιτούντων άσυλο, κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία

Καταγγελία για εξαναγκαστική επιστροφή δεκάδων Αφγανών αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, μόλις λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, κάνει με ανακοίνωσή της, την Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστία, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο καταρρέει ο χαρακτηρισμός "ασφαλής χώρα" που έχει δοθεί στην Τουρκία.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι περίπου 30 Αφγανοί αιτούντες-άσυλο τέθηκαν σε κράτηση, στερήθηκαν την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και στη συνέχεια εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν παρά τον φόβο για επιθέσεις εναντίον τους από τους Ταλιμπάν.​ Η κίνηση αυτό καταδεικνύει ότι η Τουρκία παραβίασε το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

"Ακολουθείται το μοτίβο των εξαναγκαστικών επιστροφών και άλλων μορφών κακομεταχείρισης Σύριων και άλλων εθνικοτήτων, που καταγράφηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία τον Δεκέμβριο του 2015​", επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία και συνεχίζει: "Όσοι πρόκειται να επιστραφούν κρατούνται σε περιβόητο κέντρο της Τουρκίας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Αυτό το τελευταίο περιστατικό επισημαίνει εμφατικά τον κίνδυνο της επιστροφής αιτούντων-άσυλο στην Τουρκία και τις πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις της συμφωνίας για τους πρόσφυγες που διασχίζουν την Τουρκία", δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Και συνέχισε: "Οι επιστροφές στην Τουρκία δεν μπορούν να συνεχιστούν στη βάση ότι η Τουρκία αποτελεί μια ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει ένα ανεξάρτητο σχέδιο επανεγκατάστασης και να συνεργαστεί με τον εταίρο της, την Τουρκία, ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων".

"Παρότι η Τουρκική νομοθεσία προστατεύει το δικαίωμα των αιτούντων-άσυλο να ζητήσουν άσυλο ενώ βρίσκονται υπό κράτηση, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις όπου το εν λόγω δικαίωμα στην πραγματικότητα δεν έχει αναγνωριστεί.  Σπάνια έχουν προχωρήσει στην πράξη αιτήσεις ασύλου ανθρώπων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα πληροφόρηση σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων που εξετάζονται από τις Τουρκικές αρχές και τον αριθμό των ατόμων στους οποίους χορηγείται άσυλο. Ωστόσο οι αρχές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παράσχουν αυτές τις πληροφορίες επικαλούμενες ότι αυτές είναι «απόρρητες", καταλήγει η ανακοίνωση.

SHARE:

24Media Network