Τουρκία: Δικαστήριο καταδίκασε ερήμην γερμανοτούρκο δημοσιογράφο

Τουρκία: Δικαστήριο καταδίκασε ερήμην γερμανοτούρκο δημοσιογράφο

Ο Ντενίζ Γιουτσέλ καταδικάστηκε χωρίς να δώσει το παρών σε φυλάκιση 2 ετών και 9 μηνών για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη ερήμην τον γερμανοτούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτσέλ σε φυλάκιση 2 ετών και 9 μηνών για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο.

Ο Γιουτσέλ είχε αποφυλακισθεί τον Φεβρουάριο 2018 αφού είχε παραμένει έναν χρόνο στη φυλακή χωρίς να έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες και επέστρεψε στο Βερολίνο αμέσως μετά την αποφυλάκισή του.

Ο δημοσιογράφος, που αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, κατηγορούνταν ότι διέδωσε προπαγάνδα υπέρ τόσο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιερωμένου που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, όσο και υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που από τα χρόνια του 1980 διεξάγει ένοπλη εξέγερση στην Τουρκία.

Η σύλληψη του Γιουτσέλ είχε οδηγήσει σε παρατεταμένη ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία. Λίγο μετά τη σύλληψή του, το Βερολίνο απαγόρευσε σε τούρκους υπουργούς να εκφωνούν ομιλίες σε συγκεντρώσεις εκπατρισμένων τούρκων ενώ ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τον Γιουτσέλ τρομοκράτη πράκτορα και η Άγκυρα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι υποστηρίζει το δίκτυο του Γκιουλέν.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Γερμανία
SHARE:

24Media Network