Δίκη Ελ Τσάπο: Ένοχος και για τις 10 κατηγορίες – Αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη

Δίκη Ελ Τσάπο: Ένοχος και για τις 10 κατηγορίες – Αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη
Ο Ελ Τσάπο στην αίθουσα του δικαστηρίου AP

Ένοχος και για τις 10 κατηγορίες σε βάρος του κρίθηκε ο διαβόητος βαρώνος ναρκωτικών στο τέλος της πολύκροτης δίκης του στη Νέα Υόρκη, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της ποινής του.

Η ετυμηγορία του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις: Ο Χοακίν Γκουζμάν, όπως είναι το πραγματικό όνομα του διαβόητου βαρώνου ναρκωτικών “Ελ Τσάπο”, κρίθηκε ένοχος και για τις 10 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη, ενώ η ποινή του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ο 61χρονος Μεξικανός θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναρκωτικών στις ΗΠΑ, όσο ήταν το “αφεντικό” του πανίσχυρου καρτέλ της Σιναλόα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελ Τσάπο συνελήφθη το 2016, πέντε μήνες μετά την απόδρασή του από φυλακή στο Μεξικό. Στη διάρκεια της δίκης του παρουσιάστηκαν στοιχεία για την εμπλοκή του σε εκατοντάδες δολοφονίες, επιθέσεις, απαγωγές αλλά και φριχτά βασανιστήρια σε αντιπάλους του αλλά και πρώην συνεργάτες του.

Άκουσε χωρίς καμία αντίδραση την ετυμηγορία

Ο Ελ Τσάπο (“Ο κοντοπίθαρος” λόγω του μικρού του αναστήματος) άκουσε καθισμένος και χωρίς να επιδεικνύει κανένα συναίσθημα την ανάγνωση της ετυμηγορίας. Αφού οι ένορκοι αποχώρησαν από την αίθουσα, ο κατηγορούμενος και η σύζυγός του έβαλαν τα χέρια τους ο ένας στο στήθος του άλλου κι έκαναν το σήμα του Ok ανασηκώνοντας τους αντίχειρές τους.

Η δίκη του, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν περισσότεροι από 50 μάρτυρες, προσέφερε στο κοινό τη δυνατότητα μιας πρωτόγνωρης ματιάς στους κόλπους του Καρτέλ Σιναλόα, που πήρε το όνομά του από την πολιτεία στο βορειοδυτικό Μεξικό, όπου γεννήθηκε ο Γκουζμάν, σε ένα φτωχό ορεινό χωριό.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, ο Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν διακίνησε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, εδραιώνοντας την εξουσία του στο Μεξικό μέσω στυγερών δολοφονιών και πολέμων με αντίπαλα καρτέλ.

Πολλοί μάρτυρες, που ήδη εκτίουν ποινές κάθειρξης στις ΗΠΑ ή τελούν υπό την προστασία των αμερικανικών αρχών, περιέγραψαν ενώπιον του δικαστηρίου τον τρόπο λειτουργίας του καρτέλ και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτιζε ο Ελ Τσάπο: τόσο στο να οργανώσει την εξαγωγή και διακίνηση 155 τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία προς τις ΗΠΑ όσο και στα βίαια εγκλήματα που διαπράττονταν για την εξουδετέρωση των αντίπαλων καρτέλ ή ακόμα και τη διαφθορά της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και της μεξικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να κλείνουν τα μάτια τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν, από την πλευρά τους, μια δίκη «παρωδία», υποστηρίζοντας ότι ο Ελ Τσάπο ήταν ένας αποδιοπομπαίος τράγος της διεφθαρμένης έως τα ανώτερα κλιμάκια μεξικανικής κυβέρνησης κι ότι οι πρώην έμποροι ναρκωτικών που κατέθεσαν σε βάρος του ήταν «σκουπίδια» έτοιμοι να ψευδομαρτυρήσουν για να μειώσουν τις ποινές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα