Δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ: 22,5 χρόνια φυλάκιση στον Ντέρεκ Σόβιν

Δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ: 22,5 χρόνια φυλάκιση στον Ντέρεκ Σόβιν
Ο Derek Chauvin 2021 Court TV via AP, Pool

Ο δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ, πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια. Αντιμετώπιζε μέχρι και 40 χρόνια κάθειρξης.

Ποινή 22,5 χρόνων θα εκτίσει ο Ντέρεκ Σόβιν, ο πρώην αστυνομικός που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, τον περασμένο Μάιο στη Μινεάπολη.

Το δικαστήριο της Μινεσότα καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 22 ετών και έξι μηνών τον πρώην αστυνομικό, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε δεύτερο βαθμό και ανθρωποκτονία δεύτερου και τρίτου βαθμού για τον τρόπο με τον οποίο ακινητοποίησε και τελικά σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ το 2020.

«Το δικαστήριο σας καταδικάζει σε φυλάκιση για μια περίοδο 270 μηνών, δηλαδή δέκα περισσότερα χρόνια» από όση είναι η ποινή που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις από τον ποινικό κώδικα της Μινεσότας, είπε ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ. «Η απόφασή μου δεν βασίζεται στο συναίσθημα ή στη συμπόνια (…) ούτε στην κοινή γνώμη», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Δεν επιδιώκω να στείλω ένα μήνυμα».

Στη σύντομη δήλωσή του προς το δικαστήριο, πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο Σόβιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φλόιντ.

«Λόγω των εκκρεμών νομικών ζητημάτων δεν είμαι σε θέση να κάνω μια επίσημη δήλωση σε αυτό το στάδιο αλλά, με λίγα λόγια, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ». «Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες πληροφορίες, ελπίζω ενδιαφέρουσες, που θα σας φέρουν τη γαλήνη», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην αστυνομικός μίλησε δημοσίως, μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού, δεδομένου ότι δεν είχε καταθέσει ούτε στη δίκη του, τον Μάρτιο.

Αφροαμερικανοί πανηγυρίζουν μετά την ετυμηγορία για τον φόνο του Φλόιντ 2021 Julio Cortez/AP Photo

Ο Ντέρεκ Σόβιν βρέθηκε αντιμέτωπος ακόμη και με ποινή 30 ετών, την οποία ζήτησαν οι εισαγγελείς του δικαστηρίου της Μινεσότα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον σημαντικό αντίκτυπο της δράσης του κατηγορούμενου στο θύμα, την οικογένεια του θύματος και την κοινότητα. Στον αντίποδα, η υπεράσπιση του αστυνομικού υποστήριξε πως ο πρώην αστυνομικός θα έπρεπε να λάβει ελαφρύτερη ποινή.

Τεχνικά, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Σόβιν αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 40 ετών για δολοφονία δεύτερου βαθμού, έως 25 χρόνια για δολοφονία τρίτου βαθμού και έως και 10 χρόνια για ανθρωποκτονία.

Γυναίκα παρακολουθεί από το κινητό της την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον θάνατο του Φλόιντ 2021 Julio Cortez/AP Photo


Ωστόσο, ο Σόβιν δεν έχει προηγούμενο ποινικό μητρώο και σύμφωνα με τις κρατικές οδηγίες, για ένα τέτοιο άτομο, η τεκμαιρόμενη ποινή για τη δολοφονία δεύτερου και τρίτου βαθμού είναι 12 1/2 χρόνια. Ο δικαστής είχε τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλλει ποινή μεταξύ 10 ετών και οκτώ μηνών και 15 ετών για καθεμία από αυτές. Η ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού επιβάλλει ποινή ποινή τεσσάρων ετών για κάποιον με καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ με βάση τη διακριτική ευχέρεια του δικαστή η συγκεκριμένη ποινή κυμαινόταν από τρία χρόνια και πέντε μήνες έως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες.

Το χρονικό της δολοφονίας Φλόιντ

Ο Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαΐου 2020. Ήταν δεμένος με χειροπέδες και φώναζε προς τον αστυνομικό Σοβίν πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Εκείνος συνέχισε να πιέζει το λαιμό του με το γόνατο του, ακόμα και μετά τη στιγμή που σταμάτησε να κινείται και να μιλάει.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες τόσο στη Μινεάπολη και τις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον πλανήτη, με το “Black Lives Matter” να γίνεται παγκόσμιο κίνημα και το “I can’t breathe” σύνθημα στο στόμα όλων.

Η δίκη των συναδέλφων του Σόβιν Τόμας Λέιν, Τζον Κενγκ, Τάου Θάο, που κατηγορούνται ως συνεργοί σε ανθρωποκτονία, έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα